REVIEWPrimare

On the radio

René van Es | 28 augustus 2008 | Primare

Met een apparaat dat films kan spelen, muziek cd’s weergeeft en een radio aan boord heeft, moet je ergens beginnen. De radio lijkt me een uitstekend startpunt. Afstemmen gaat makkelijk met de afstandsbediening. De RDS functie laat zien naar wat voor soort programma ik luister. Easy listening komt wel overeen met Katie Melua die daar speelt. Prima speelt. Goed verstaanbaar, met zelfs een echt stereobeeld dat tot in de diepte loopt. Een paar uur radio luisteren is geen enkel probleem, mits gekozen voor een zender die een paar uur lang kan boeien. Van de tuner mogen geen topprestaties worden verwacht. Hij is net zo goed of slecht als veel andere tuners. De gebruikte module is in de meeste tuners te vinden. Betrouwbaar, handig, goed geluid. Wie beter wil kan in de hele wereld nog maar een paar merken tuners vinden die echt anders zijn. Verstandig van Primare om juist deze keuze te maken en daarmee de kostprijs van de DVDI 10 in de hand te houden.Nu Katie Melua toch speelde, kan ik net zo goed doorgaan met haar cd-opname. Pictures ligt zo lekker in het gehoor. Een paar zaken vallen direct op. Het stereobeeld is lekker los van de speakers en laat zich prettig beluisteren. Verwacht geen grote dingen buiten de luidsprekers zelf, het blijft allemaal netjes op een lijn staan. De weergave van cd heeft een lichte nadruk op de lage tonen en zwakt de hoge tonen af. Alsof een toonregeling is gebruikt. Niet onprettig, het zorgt er wel voor dat het licht donkere geluid minder spettert dan mogelijk is. De dynamiek omvang is kleiner dan ik gewend ben op dit prijsniveau. Dat kan gelegen zijn in de toegepaste klasse-D versterker of zijn oorzaak vinden in de geschakelde voeding. Een heldere luidspreker is het beste op zijn plaats. Vergeet de bruin getinte oude Engelse creaties en ga voor een open en gemakkelijk aanstuurbaar modelletje.

Katie is geen audiofiel hoogstandje, dat is Eleanor McEvoy wel met haar fraaie Yola. Met een stevig opgenomen bas op track twee ziet de DVDI 10 kans om mijn kleine Ruark monitors een behoorlijk diep laag te laten weergeven. Erg diep laag. Met een uitstekende controle, waardoor een systeem ontstaat dat groter speelt dan op grond van de afmeting verwacht mag worden. Een tweede stem staat los van de eerste. Er is geen versmelting. Drums springen er uit. Lekker stevig. Hetzelfde gebeurt als ik aankom bij The Rain Falls. Stem mag wat meer open. Dat zou hem iets verstaanbaarder maken. Wat goed los komt is de intonatie van de stem. Er zijn sets waar Eleanor een lesje opzegt. Niet in dit geval. Er zit emotie in. Dat pleit voor de kwaliteit van de toegepaste digitaal/analoog converter. Ik ken een stand-alone cd-speler die bijna twee maal zoveel kost dan de hele DVDI 10 en dit er niet van kon bakken. Nee, ik noem geen namen, de recensie gaat over een toestel van Primare, niet over toestellen van anderen. Opnieuw is het laag strak in de hand gehouden. Mijn kleine Dynaudio subwoofer die meestal meespeelt, heb ik met de DVDI 10 niet langer nodig.

A Case Of You van Diana Krall live spelend in Parijs sluit het trio met dames af. Afgezien van de dynamiek in de opname, komt Krall overtuigend genoeg over. Lekkere stem, prima piano die zelfs op een kleinere luidspreker niet vervalt tot een huiskamer instrument. De grootsheid van de vleugel blijft overeind. Expressie heeft Krall genoeg in haar stem. Een keihard opgenomen “S” is mooi in de hand gehouden tijdens de weergave. Zo heeft een beetje hellende frequentiecurve zijn voordelen. Het is gemakkelijk om een beeld te vormen van de manier waarop het concert is opgenomen.Interessant is het om de cd te vervangen door de dvd van het concert. Wat te verwachten is, de cd heeft een betere weergave tot resultaat. Toch is het helemaal niet onverdienstelijk en u heeft Krall niet alleen in de oren, ook voor de ogen. Op beeld zal ik later nog terugkomen, nu kan ik al verklappen dat het plaatje dat de DVDI 10 neerzet, via HDMI op 1080i, verbluffend goed is. Onvergelijkbaar met een goedkope speler. Dit beeld heeft diepte, een fraaie kleurschakering (blond haar tegen donkerblauwe achtergrond, je zou haast verliefd worden op Diana). Haar leren jasje toont op de schouders elke plooi. Nergens loopt de kleurweergave dicht. Vergeeft u mij dat ik nog een stukje kijk en luister zonder aantekeningen te maken. Een mens moet af en toe gewoon even genieten. Toch maar gelijk over het beeld. Ik kan kiezen tussen S-video en DVI (=HDMI maar dan alleen beeld). Hoewel S-video genietbaar is, is het verschil met HDMI te groot om geen toestel te willen zonder die moderne aansluiting. Van slecht opgenomen beeldmateriaal weet de DVDI 10 heel wat te maken. Goed opgenomen beeld spettert van de LCD. Het mag ook kamerbreed op een scherm, zonder dat u zich één moment zult afvragen waar u eigenlijk naar zit te kijken. Primare heeft zich veel moeite getroost om dit aspect naar een superhoog niveau te tillen. Zet maar net als ik een animatie op. Ice Age blaast nieuw leven in mijn scherm. Scherp en bijzondere kleuren. Nogmaals, u komt terecht in de dure dvd-spelers als u dit resultaat wilt. Terug naar muziek met The Corrs. Unplugged is te zien geweest op elke show, in elke winkel. Mede dankzij de geluidstrack die goed is. Door de lipsync van de DVDI 10 krijg ik beeld en geluid gemakkelijk synchroon. Weer zo’n punt waar Primare heel compleet mee is. Morgen ga ik verder met de recensie. Ik ga de hele dvd uitkijken en dan de volgende zoeken.

MERK

EDITORS' CHOICE