REVIEW

My Brightest Diamond - A Thousand Shark`s Teeth

Jan Luijsterburg | 21 augustus 2008

Shara Worden is een klassiek geschoold zangeres die enige bekendheid verkreeg door haar samenwerking met Sufjan Stevens. Op diens Asthmatic Kitty label verscheen onder de naam My Brightest Diamond Worden’s tweede album, dat je vanaf de eerste seconde op zeldzame wijze bij de strot grijpt. Een ware ontdekking.

Anaïs Mitchell- hymns for the exiledZelf noemt ze op haar website (www.mybrightestdiamond.com) Maurice Ravel, Tom Waits en Tricky als invloeden. Mijn eigen eerste associaties waren in eerste instantie vooral Jeff Buckley en Antony and the Johnsons. Knap opgebouwde, enerverende stukken met veel drama.

Gloedvolle arrangementen met strijkers, koperblazers en veel harp, afgewisseld door felle gitaarriffs en momenten waarop de muziek met gamelanachtige percussie tot stilstand komt in een monotonie die aan Portishead of Björk doet denken. Zelden liepen klassiek en pop zo natuurlijk naadloos in elkaar over. De stem lijkt wat op die van Mathilde Santing, vooral in het filmische Black & Costaud.

De poetische teksten passen perfect in de opgeroepen Alice in Wonderland sfeer, die een hoogtepunt kent in het impressionistische miniatuurtje If I Were Queen. Dan zijn al het briljante Inside A Boy (gratis te downloaden van de genoemde website) en het niet minder indrukwekkende The Ice & The Storm gepasseerd. Het eerste stuk had zo van Buckley’s Grace kunnen komen, en zo zijn er meer. De verrassingen volgen elkaar op; de eerste zeven, acht nummers zijn allemaal prachtig.

Daarna lijken de ideeen een beetje op, valt Worden wat in herhaling en dwalen de gedachten nu en dan af. Dit effect wordt minder naarmate de verslaving aan dit album per beluistering toeneemt en de behoefte groot wordt ook het eerder door Worden gemaakte werk eens te gaan onderzoeken.


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 46:11
Label: Asthmatic Kitty Records 
Distributie: de Konkurrent 
Website: www.mybrightestdiamond.com


EDITORS' CHOICE