REVIEW

CSS - Donkey

Jan Luijsterburg | 14 augustus 2008

Cansei de Ser Sexy uit São Paulo was ten tijde van hun debuutalbum in 2005 een ware hype. Een stel wilde meiden dat een gebrek aan muzikale vaardigheden en een karige Engelse woordenschat onweerstaanbaar onbevangen als charme aanwendde. Dat doe je dus maar een keer; een mens leert en onbevangenheid kun je niet cultiveren. Reden te meer om het tweede album open tegemoet te treden en op eigen merites te beoordelen.

En dan is Donkey een alleraardigst album. Een combinatie van door elektro en gitaren gedomineerde catchy songs die refereren naar jaren 80 bands als B52’s, Pixies en Tom Tom Club. Snelle, gejaagde liedjes met pakkende refreinen. Niet meer gedomineerd door schuttingtaal (de woordenschat) en muzikaal degelijk in elkaar gestoken (met een grote rol voor de enige man in het gezelschap, Adriano Cintra) is Donkey veel meer mainstream dan het titelloze debuutalbum. Minder pieken en dalen, maar aanzienlijk gemakkelijker te pruimen door een breed publiek.

Daarmee is CSS (de bandnaam verwijst naar de in de ogen van voorvrouw Lovefoxxx idiote uitspraak van Beyoncé dat ze het beu was om altijd maar sexy te moeten wezen) nog verre van een saai bandje geworden. Niet hemelbestormend of vernieuwend voor wie de genoemde referenties kent, maar nog steeds wel erg leuk. De teksten zijn hier en daar aanmerkelijk duisterder en bitterder dan de opgewekte, aanstekelijke muziek doet vermoeden. Luister om een indruk te krijgen een stukje op hun Myspace pagina


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 39:21
Label: Subpop www.subpop.com
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Website www.csshurts.com


EDITORS' CHOICE