REVIEWRCM Audio

RCM Audio Sensor Prelude IC

Kilian Bakker | 14 augustus 2008 | RCM Audio

De Sensor Prelude IC is een stijlvol ogende solid-state Phono-voorversterker met een brede keus aan instellingen en aansluitingen. Alhoewel het product waarmee deze Poolse audiofabrikant naam heeft gemaakt -de Bonasus- een pure buizenversterker is, heeft men bij RCM besloten om hun Phonotrap rond hoogwaardige IC`s op te bouwen (net als het Amerikaanse Rogue Audio). De Sensor Prelude heeft een degelijk geconstrueerd chassis wat in zwarte structuurlak is afgewerkt. Het naturel geanodiseerde aluminium front draagt tijdloos ogende belettering en een indicatie-LED die niet priemend-blauw maar bescheiden groen oplicht. Heel fijn.



Ook fijn is het feit dat de externe voeding niet in een plastic omhulsel is gevat maar een metalen behuizing heeft en van een degelijke kabel met een blokkeerbare 5-pins plug is voorzien. Aan de achterzijde van de RCM Phonotrap bevinden zich niet alleen Cinchbus in- en uitgangen maar ook een set gebalanceerde XLR uitgangen en een stevige aardeklem. Vier DIP-switch blokken (2 per kanaal) zijn via de achterzijde direct bereikbaar zonder dat men het apparaat hoeft te openen. Voor de impedantie-afsluiting zijn zes standen beschikbaar: 20, 50, 200, 400 1000 en 47000 Ohm. De vaste afsluit-capaciteit is 150 picoFarad.

De laatste switch op het afsluit-blok zorgt voor een optimale aansluiting voor single-ended (coax) of gebalanceerde armkabels. Er zijn zeven standen voor ingangsgevoeligheid, van 0.3 tot 5 miliVolt. De maximale versterkingsfactor is een vrij hoge 76 dB, wat betekent dat zelfs klassieke low-output Moving Coil elementen (zoals de oudere modellen van Ortofon) zondermeer kunnen worden ingezet. De nominale uitgangsspanning is 2 Volt (8 Volt maximum) en de signaal/ruis afstand is een respectabele 85 dB (bij de laagste versterkingsfactor). De Sensor Prelude heeft een passief RIAA correctienetwerk met twee afzonderlijke RC filters.



Er worden low-noise weerstanden en polypropyleen condensatoren met een tolerentie van 1% toegepast en elk onderdeel is handgeselecteerd om een tolerantie van 0.3 % over de gehele bandbreedte te garanderen. Daardoor kan men er zeker van zijn dat elk productie exemplaar praktisch hetzelfde presteert als het referentie exemplaar van RCM, aldus de fabrikant. De Sensor Prelude meet 7,5 bij 21,4 bij 21,4 centimeter (HXBXD) en weegt 2 kilo terwijl de externe voeding 6,5 bij 12 bij 16 centimeter meet en een behoorlijke 1,7 kilo weegt. De fabrieks-garantieperiode duurt 2 jaar, importeur East West Audio geeft daar nog een extra jaar bij.

MERK

EDITORS' CHOICE