REVIEW

Deborah Brown with The Eric Ineke JazzXpress - For The Love Of Ivie

Jan de Jeu | 07 augustus 2008

Wie een beetje op de hoogte is van de Nederlandse jazz scène weet wie Eric Ineke is. De lijst van (inter)nationale jazz coryfeeen waarmee deze drummer het podium gedeeld heeft is indrukwekkend, net als de lijst van opnames waaraan hij medegewerkt heeft.

Als leider van zijn Eric Ineke JazzXpress bracht hij eerder op het Daybreak label de CD Flames ‘n’ Fire uit. Voor zijn tweede album op dit label wilde Ineke met zijn groep – waarvan het repertoire gebaseerd is op hardbop - graag een opname maken met de Amerikaanse zangeres Deborah Brown wiens roots in de bebop te vinden zijn. Daarop stelde producer Fred Dubiez voor om het de vorm te geven van een tribute aan Ivie Anderson, de zoetgevooisde bluesy zangeres die van 1931 tot 1942 – toen zij om gezondheidsredenen gedwongen werd om te stoppen – deel uitmaakte van het orkest van Duke Ellington. Voor de gelegenheid is het ensemble dat naast Eric Ineke bestaat uit Rik Mol (trompet & fluegelhorn), Sjoerd Dijkhuizen (tenor sax, klarinet, basklarinet & bariton sax), Rob van Bavel (piano) en Marius Beets (bas) uitgebreid met trombonist Bart van Lier en de alt sax van Benjamin Herman.

Uit de vele songs die Ivie vertolkte en samen met The Duke’s orchestra op LP opnam hebben Eric en Deborah er elf gekozen, waaronder de meest bekende titels; I Got It Bad And That Ain’t Good, It Don’t Mean A Thing en Stormy Weather. In dit (ook op de CD) laatste nummer zijn alleen de warme stem en het pianospel van Deborah te horen. De songs mogen dan geschreven zijn door Duke Ellington, het draait hier niet om slaafs gevolgde herhalingen van de originele versies. Dit ensemble voegt er een duidelijk hardbop feel aan toe. Enkele arrangementen zorgen voor verrassingen. Zoals opener Mood Indigo dat in de nieuwe bewerking een Latin touch krijgt. Opvallend is verder dat er tevens minder vaak uitgevoerde titels als I’m Satisfied en It Was A Sad Night In Harlem op de schijf te vinden zijn. Al met al een zeer interessante en onderhoudende CD.


Aanvullende informatie:

Format:  CD DBCHR75424
Label:   Daybreak
Distributie:  Challenge Records Int.


EDITORS' CHOICE