REVIEW

Jeroen van Vliet Trio - The Poet & Other Tales

Jan Luijsterburg | 26 juni 2008

Een CD op het Challenge Jazz label, maar met de ogen dicht zou je zweren dat het om een ECM opname gaat. Dat komt deels omdat de befaamde Jan Erik Kongshaug achter de knoppen zat in de Rainbow Studio in Oslo, maar ook door de buitengewoon sfeervolle sound van pianist Jeroen van Vliet, bassist Frans van den Hoeven en drummer Pascal Vermeer.

Jeroen van Vliet Trio - The Poet & Other TalesBreed opgezette melodielijnen, als instrumentale liedjes. Romantisch soms, zoals in Love Song (de titels zijn treffend) maar nooit zwijmelend, overdreven of klef. Sterk beeldende, ruimtelijke muziek, je ziet de Noorse landschappen zo langsglijden. Een polder mag ook. Verhalen, zoals de titel al aangeeft.

Hier en daar zet van Vliet wat sfeerverhogende elektronica in, iets minder nadrukkelijk dan de enigszins verwante Adrian Klumpes en zijn band Triosk. Het ingetogen maar wanneer nodig stuwende drumwerk van Vermeer en het spannende, zangerige basspel van van den Hoeven bieden belangrijke toegevoegde waarde. Mingus is niet ver, en aan het eind van de CD staat hij er bijna zelf in een losse variatie op de melodie van Goodbye Pork Pie Hat (Mr. Mingus).

Dit is niet alleen heerlijke muziek om je op te laten voortwiegen, maar ook continu boeiend en interessant om geconcentreerd naar te luisteren. Het experiment wordt niet geschuwd, bijvoorbeeld in het abstracte Gaea, zonder de luisteraar van zich te vervreemden of voor het hoofd te stoten.

Jeroen van Vliet Trio - The Poet & Other Tales

Ook opnametechnisch is het allemaal buitengewoon in orde. Maar ja, ik noemde al de studio en de technicus die garant staan voor briljant geluid en een unieke sfeer. Wolfert Brederode maakte onlangs als eerste Nederlandse pianist een CD voor ECM, maar bij de even veelzijdige als productieve Jeroen van Vliet is alleen de naam van het label anders.


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 59:45
Label: Challenge Jazz 
Website: www.jeroenvanvliet.com


EDITORS' CHOICE