REVIEW

Orkest van het Oosten - Beethoven Egmont/Wellington’s Sieg


Jan de Jeu | 24 juli 2008

Het Orkest van het Oosten - internationaal opererend onder de naam ‘The Netherlands Symphony Orchestra’- onder leiding van Jan Willem de Vriend heeft op Challenge Classics ‘Egmont/ Wellingtons Sieg’ van Ludwig van Beethoven uitgebracht.

Orkest van het Oosten - Beethoven Egmont/Wellington’s SiegOp 15 en 16 september 2007 maakte Bert van der Wolf in het Muziekcentrum Enschede de opname van Wim T. Schippers’ versie van het oorspronkelijk door Johann Wolfgang Von Goethe geschreven treurspel in vijf bedrijven.

Schippers neemt zelf de rol van verteller (en Egmont en Klaartjes moeder) op zich terwijl mezzosopraan Cora Burggraaf niet alleen de liederen zingt maar tevens Egmonts geliefde Klaartje (Klärchen) personificeert. Wim T. weet op zijn geheel eigen wijze zijn tekst te brengen hetgeen het werk heel toegankelijk maakt voor een eigentijds publiek. Dat dit door de concertgangers gewaardeerd wordt is duidelijk te horen op deze hybride sacd die naast de stereo laag ook een multichannel laag bevat.

Het door mij beluisterde stereobeeld is groot en diep wat vooral tot uitdrukking komt bij de opening van Wellingtons Sieg waarbij eerst door naderend tromgeroffel van links het Engelse leger, en vervolgens op dezelfde wijze van rechts het Franse leger ten tonele gevoerd wordt. Na het weerklinken van God Save The King, Rule Britania en - van Franse zijde - Malbroucks en Va-t-en Guerre (For He’s A Jolly Good Fellow) volgen de klanken van het slagveld compleet met kanongebulder en geweervuur.

EDITORS' CHOICE