REVIEW

The Bothersome Man

Jan Luijsterburg | 12 juni 2008

Ooit je van kant willen maken vanwege de aanblik en vooral ook het geluid van een zoenend stel? De hoofdpersoon in deze Noorse film doet het meteen al in de openingsscène. Ze smakken ook wel erg. De zelfmoordenaar komt daarna in een even lieve als genadeloos saaie wereld terecht. Deze hemel, waarin gevoel of emotie ontbreekt, is uiteindelijk een hel. Een droogkomische maar uiterst vileine kritiek op de vervreemding van de hedendaagse consumptiemaatschappij.

The Bothersome ManVanuit een kaal, woest landschap brengt een bus Andreas naar de stad. De kleuren zijn er flets, de straten steriel. Hij krijgt een appartement en een baan, die bestaat uit het intikken van nummertjes op een toetsenbord. Vriendelijke baas en collega’s, gesprekken over meubels en andere nietszeggende zaken.

Een vrouwelijke collega toont zich gewillig, al snel zijn ze getrouwd. Andreas kijkt het een tijdje met verbazing aan, maar al gauw begint er iets te knagen. Het eten smaakt niet, de seks is routineus. Zelfs alcohol werkt niet meer. Andreas snijdt zijn vinger af om eens echt iets te voelen, maar niemand kijkt op en de vinger groeit al snel weer aan. De vrouw wordt vervangen door een ander, maar dat verandert in feite niets, ze blijkt net zo leeg en onverschillig als de vorige.

De herhaling van de openingsscène leidt tot een bloederige toestand, maar Andreas is niet meer dood te krijgen. Tot hij een gat in een muur ontdekt waar muziek uit klinkt en zelfs een geur aantrekkingskracht uitoefent.

the bothersome man

Het veelbekroonde Den Brysomme Mannen, dat hier als alternatieve titel het woordgrapje No(r)way of Life meekrijgt, is een beangstigende, gortdroge en bloedserieuze komedie met een maatschappijkritische boodschap. We leven in een plastic wereld, alles is kunstmatig, lijkt debuterend filmmaker Jens Lien ons in te peperen. Een zwaar thema, hilarisch gepresenteerd. Superstrak vormgegeven, sterk gelijkend op de tableaux vivants van Roy Andersson of Jacques Tati.

the bothersome men


Aanvullende informatie:
Noorwegen, 2006
Speelduur: 96 minuten
Regie: Jens Lien
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby digital 2.0
Label: Imagine
Distributie: de Filmfreak 


EDITORS' CHOICE