REVIEWNAD

NAD PP3 phono voorversterker

Met de hernieuwde belangstelling voor platenspelers ontstaat tegelijkertijd de behoefte aan goede phonotrappen. Want hoewel veel versterkerfabrikanten beetje bij beetje terug aanhaken staan er toch nog een heleboel `moderne` versterkers in onze huiskamers die niet zijn toegerust op het afspelen van vinyl.

Bovendien zijn de phonotrappen die vandaag de dag wél worden ingebouwd in de meeste gevallen van het MM type, waar eigenaren van MC elementen dan weer niets aan hebben. De laatste belangrijke reden om een losse phonotrap te kopen is de betere kwaliteit.

De NAD PP3 is de derde generatie van dit kleine maar degelijke kastje. Van de voorganger PP2 zijn enorme aantallen verkocht, omdat die tegen een zeer gunstige prijs (99 euro) een buitengewoon goede kwaliteit bood. De PP3 is voor wat betreft het phonoversterker gedeelte identiek aan de PP2, maar heeft een paar geweldige nieuwe features aan boord die de verhoudingsgewijs forse meerprijs (de PP3 kost 149 euro) niet alleen rechtvaardigen, maar de `waar voor je geld` balans misschien nog wel gunstiger laten uitvallen.

Eén van de manieren waarop een platenspeler vandaag de dag wordt gebruikt is om de oude LP collectie bij gebrek aan heruitgaves op CD dan maar op de harde schijf van de computer te zetten, om de muziek daarna op CD-r te kunnen branden. Dat blijkt wel uit de forse toename van het aantal goedkope platenspelers die voorzien zijn van een interne voorversterker. Voor rond de 70 euro koop je al zo`n ding, inclusief ingebouwd element. Voor de serieuze hifi-liefhebber mag het duidelijk zijn dat deze spelers niet echt fantastisch klinken. Er zijn gunstige uitzonderingen, bijvoorbeeld van een echt platenspelermerk als Pro-Ject, maar daar betaal je meteen een `normale` prijs voor.

Waarom dan toch voor de PP3 kiezen? Allereerst omdat daar nu ook een USB aansluiting op zit. Dat is de eerste verandering ten opzichte van de PP2. Er zijn ook platenspelers met een USB uitgang te koop, maar niet iedereen heeft behoefte aan een nieuwe platenspeler. Een ander punt waarom de PP3 een geweldig snoepje genoemd kan worden, is de eveneens nieuw toegevoegde line-input. Hiermee kunnen alle andere bronnen zonder enige moeite op de computer worden aangesloten. De PP3 fungeert dus als het ware ook als een hoogwaardige externe input waarmee muziek van cassettedecks, mp3 spelers, tuners op de harde schijf kan worden opgenomen...

Voor de aansluiting op de computer wordt er een handig oprolbaar USB kabeltje meegeleverd, en alsof dat nog niet genoeg is krijgt u er van NAD ook nog eens de light-versie bij van het programma VinylStudio, waarmee op eenvoudige wijze opnames op de computer kunnen worden gemaakt, en waar ook een (eenvoudig) stukje software zit waarmee tikken uit de opname kunnen worden verwijderd. Aardig is dat ook de updates van dit programma gratis zijn (aanrader: direct na het installeren via het Help menu online zoeken naar updates).

MERK

EDITORS' CHOICE