REVIEW

Motorpsycho – Little Lucid Moments

Jan Luijsterburg | 22 mei 2008

Vier tracks staan er slechts op het nieuwe album van Motorpsycho uit Trondheim, Noorwegen. Aangezien de speelduur een nagenoeg vol uur bedraagt, is de conclusie dat het hier om lange liedjes gaat onvermijdelijk. Progrock, zwaar geïnspireerd op jaren 70 Yes en King Crimson, met veel power, maar ook regelmatig langdurig in de zweefstand.

Motorpsycho – Little Lucid MomentsIn de minimale triobezetting weten deze virtuozen als vanouds een enorm geluid neer te zetten, dat staat als een huis. De nieuwe drummer Kenneth Kapstad is duidelijk goed ingewerkt, een klasbak die zich kan meten met de oude kern, bestaande uit Bent Sæther en Hans Magnus Ryan.

Met een enorme en extreem gevarieerde discografie op de naam is het niet vreemd dat een nieuw album niet meer verrast: het eigen geluid is na bijna twintig jaar wel bekend. Vervelen doet het echter nooit, en Little Lucid Moments doet zeker niet onder voor de vorige plaat, Black Hole Blank Canvas.

Minpuntjes zijn – ook dat is niet nieuw – dat geen van beide voormannen een echt sterke zangstem heeft (volgens mij de enige verklaring dat de band nooit doorgebroken is naar een echt groot publiek), en dat de opname wat weinig sprankelt. Daar staat een partijtje onovertroffen meeslepend en gedreven musiceren tegenover, dat nergens tot doel heeft het persoonlijk kunnen te exposeren, maar steeds dienstbaar is aan het geheel. Met beide voeten op de grond gaat het desalniettemin wel keihard enkele reis stratosfeer. Wat een band.


Aanvullende informatie:
4 tracks, speelduur 59:26
Label: Stickman Records
Distributie: Konkurrent
Website: http://motorpsycho.fix.no


EDITORS' CHOICE