REVIEW

Evangelista - Hello, Voyager

Jan Luijsterburg | 22 mei 2008

De titel van Carla Bozulich’s laatste soloalbum is nu verheven tot bandnaam. Naast de frontvrouw spelen op dit album bassiste Tara Barnes, de geweldige drummer/gitarist Shahzad Ismaily en leden van Thee Silver Mt. Zion. Hello, Voyager is een staalkaart van Bozulich’s kunnen, en daarmee een even gevarieerd als heftig album. Duivelsuitdrijvingen zijn er niks bij.

Evangelista - Hello, VoyagerCarla Bozulich is eerder een vocaal performancekunstenares dan een popzangeres, hoewel zij een traditioneel liedje op zijn tijd niet schuwt. Zo maakte ze ooit een eigen coverversie van Willie Nelson’s countryalbum Red Headed Stranger. Ook op Hello, Voyager komen een paar stukken in de buurt van een ‘liedje’. De doorleefde stem doet in het balladachtige, jazzy The Blue Room zelfs een beetje denken aan die van onze Frédérique Spigt.

Daarnaast is er instrumentaal werk, waaronder een aan minimal music verwante compositie voor strijkers, en een paar sterk op Sonic Youth gelijkende erupties van diffuse noise. Het album opent met een donderpreek, en wordt afgesloten met het ruim 12 minuten durende titelnummer, waarin al het voorgaande bij elkaar komt in een enorme lap gedeclameerde tekst. Een apotheose van formaat.

Vocaal past Bozulich in de traditie van Jim Morrison (The End), Patti Smith, Diamanda Galás en Lydia Lunch. Confronterende, sterk beeldende teksten, niet bang om pretentieus over te komen, emotionele catharsis. Voor de één hysterische navelstaarderij, voor de ander het toppunt van muzikale expressie. Op mij komen de uitbarstingen over als authentiek en met totale overgave gespeeld.

Silver Mt. Zion voorman Efrim Menuck wist als producer in Constellation’s Hotel2Tango de ideale omstandigheden te creeren om alle aspecten van de ruwe briljant die Bozulich is levensecht en in volle heftigheid vast te leggen, als ware het een liveopname. Niet per definitie aangename luistermuziek, maar wel een bijzonder intense CD, zeker voor iemand die al zo’n 25 jaar meedraait in het wereldje.


Aanvullende informatie:
9 tracks, speelduur 44:04
Label: Constellation 
Distributie: de Konkurrent 
Website: www.carlabosulich.com
MySpace: http://www.myspace.com/evangelistasounds


EDITORS' CHOICE