REVIEWSony

Sony DAV-IS10

Patrick Hendriks | 15 mei 2008 | Sony

Het besluit om een surround set aan te schaffen wordt vaak juist niet genomen omdat de minimaal 6 benodigde luidsprekers lastig te plaatsen zijn in de meeste Nederlandse woningen. Sony heeft dat probleem aangepakt door de luidsprekers te verkleinen tot het formaat van een golfballetje. Dus ja, nu is er bijna geen excuus meer om geen surroundset aan te schaffen, tenzij je als laatste mogelijke excuus aanvoert dat het wegwerken van de luidsprekersnoertjes toch echt te veel gedoe is... Wellicht dat Sony dát probleem in de nabije toekomst ook gaat tackelen middels een draadloos systeem.


De set

De Sony DAV-IS10 is een complete surround set met alle luidsprekers, een dvd-speler annex surround voorversterker annex tuner. Naast DVD wordt voor beeld ook Video-CD, DivX, en JPEG (voor foto`s) ondersteund. Voor geluid accepteert de speler dvd`s en cd`s, en ook MP3 muziekschijven worden weergegeven. Je hoeft alleen nog maar een (plat) scherm toe te voegen om van een thuisbioscoop te kunnen genieten. Waar bestaat de set uit? We hebben te maken met 3 verschillende onderdelen: de dvd-speler met ingebouwde surroundvoorversterker en tuner (vanaf nu de bedieningseenheid genoemd), de subwoofer met ingebouwde klasse D (totaal 450 Watt) eindversterkers en de 5 miniatuurluidsprekers.Overigens zijn niet alleen de luidsprekers klein van formaat, ook de zeer elegant ogende bedieningseenheid neemt niet veel ruimte in: slechts 21 bij 21 cm en een hoogte van zo`n 10 cm. Fraai afgewerkt in het zwart in hoogglans (kunststof) met afgeronde hoeken. Geen knoppen, alles is tiptoetsbediening. Het apparaat sluit je aan op de subwoofer met een vaste kabel, die is uitgevoerd met een computerachtige connector welke vastgeschroefd wordt aan de subwoofer. Een degelijke verbinding. Vanaf de bedieningseenheid kan een TV middels HDMI of component aansluitingen worden aangesloten. Geen SCART-verbinding dus, en heb je nog een scherm met alleen een SCART aansluiting, dan zul je een ander scherm moeten aanschaffen. Sony heeft duidelijk afscheid genomen van het analoge tv-tijdperk. Wat mij betreft hadden ze de component uitgang wel mogen vervangen door een SCART uitgang, want het percentage platte TV`s in Nederland is op dit moment nog maar zo`n 40%. Over de composiet uitgang wil ik het verder niet hebben, want als je die gebruikt voor het beeld, dan klopt er iets niet in je setup.

Wel fijn dat middels een ingebouwde scaler het DVD signaal automatisch naar 720p of 1080i wordt verschaald. Zou dat de reden zijn voor een HDMI en component uitgang? Ik denk het wel, want component kan 720P aan, HDMI natuurlijk zowel 720p als 1080i. Dat opschalen, mits goed uitgevoerd, kan het beeld van een dvd op een HD-scherm beter tot zijn recht laten komen. Veel beeldschermen kunnen zelf ook verschalen, maar meestal lukt dat niet zo goed als een extern apparaat dat kan. Waarschijnlijk is dat vanwege de goedkopere schakeling die men ervoor toepast in de TV.

De voorversterker heeft 2 digitale audio-ingangen (1x optisch, 1x coaxiaal), en daar was ik erg blij mee. Niet alleen kon ik daarmee mijn Playstation 3 digitaal aansluiten, ook mijn PC kon middels een coaxiale digitale uitgang op het setje worden aangesloten. Dolby Digital/Pro-Logic II en DTS-decodering worden ondersteund voor dvd weergave. Analoog is er 1 stereo ingang. Daarnaast is er een DMPort aanwezig. DMPort staat voor Digital Media Port en dat blijkt een eigen standaard van Sony te zijn, waarop diverse apparatuur zou moeten kunnen worden aangesloten. Volgens Sony ondersteunt DMPort alle populaire hardware, zoals de Apple iPod en Sony Walkman, maar daar heb je dan wel verloopstekkers voor nodig, want alleen Sony apparaten (en niet alle) hebben deze DMPort aansluiting. Het blijkt echter dat de beschikbaarheid in Europa ‘zeer beperkt’ is, en het zou mij niet verbazen als de DMPort te zijner tijd met stille trom vertrekt... Als laatste zitten er achter op de bedieningseenheid aansluitingen voor een antenne ten behoeve van de tuner (FM/AM-radiotuner met RDS en 30 voorkeuzezenders) en een ingang voor een meetmicrofoon.De meetmicrofoon wordt gebruikt om de surround luidsprekers automatisch in te stellen. Middels een testprocedure genereert het systeem allerlei piepjes en bliepjes, waarmee afstanden en geluidssterkte van de luidsprekers worden ingesteld. Een eenmalige handeling die er snel en comfortabel voor zorgt dat de set is ingeregeld. In de praktijk werkte het inregelen erg comfortabel, de set was in een mum van tijd bedrijfsklaar.


EDITORS' CHOICE