REVIEWSony

Conclusie

Patrick Hendriks | 15 mei 2008 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Na film en spelcomputer was de weergave van cd aan de beurt. De cd Genius Loves Company van Ray Charles schuif ik in de speler. Heerlijk, geen lade die naar buiten komt, gewoon een front loader, net als bij een autoradio. En een resume functie voor cd`s. Vreemd dat heel veel cd-spelers dát niet hebben. Deze gelukkig wel. En een fraai display, goed verzorgd. De eerste track zingt Ray samen met Norah Jones het nummer Here We Go Again. Ik weet dat deze cd tamelijk Amerikaans is gemixt, dat wil zeggen, glad en vet (ik generaliseer nu natuurlijk), en dat hoor ik ook terug op de Sony set. Het mid-laag is enigszins aangezet en maakt het geluid tamelijk warm. Gelukkig kan zowel het laag, midden als hoog bijgeregeld worden, en even stoeien met de instellingen maakt het geluid al een stuk acceptabeler. Het hoog krik ik iets op, en het middengebied en het laag verzwak ik wat. Het klinkt daarna naar mijn smaak redelijk neutraal, maar zoals verwacht wordt het geen high end. Het blijft een beetje een warm geluid met een tamelijk aanwezig laag.



Je kunt er prima muziek mee weergeven, maar het is niet een set waarmee je een avond lang cd`s gaat luisteren. Voor goede stereo weergave is het ook van belang dat het geluid tussen pakweg 500 en 200 Hz niet via een subwoofer wordt weergegeven, en dat is wel wat deze set doet. Tja, dat kan ook niet veel anders met speakers van 5 cm hoog. Alles heeft zo zijn beperkingen, en dat heeft dit microsetje natuurlijk ook. Maar gezien de afmetingen van de luidsprekers is de weergavekwaliteit zeer acceptabel. En het setje kan behoorlijk luid spelen! Ik heb hem niet voluit gezet, want mijn oren zijn mij te dierbaar, maar hard ging het zeker. En doordat de mini`s stoppen bij 500 Hz gaan ze ook niet zo snel vervormen. Het setje heeft een paar weken in mijn werkruimte gestaan en regelmatig heb ik tijdens mijn dagelijks werk naar het setje geluisterd. En ik moet zeggen dat dat prima beviel!


Conclusie

Sony levert met de DAV-IS10 set veel waar voor zijn geld. Voor nog geen 800 euro krijg je een dvd-receiver met fraaie miniatuur surroundluidsprekers waar je alleen nog maar een plat beeldscherm op moet aansluiten. De DVD-receiver mag zeker gezien worden en is lekker compact gebouwd. Gelukkig is met het verkleinen van de luidsprekers niet de kwaliteit van het geluid in dezelfde verhouding meegekrompen, al kun je voor het serieus luisteren naar muziek op cd beter een set met wat grotere luidsprekers aanschaffen omdat alles onder de 500 Hz in mono door de subwoofer wordt weergegeven. Voor film op DVD in een wat kleinere setting en voor het weergeven van het geluid van bijvoorbeeld de Playstation 3 is het setje echter prima geschikt. De beeldkwaliteit van de DVD-speler is prima, en met de mp3, DIVX en JPEG ondersteuning is het een set met veel gebruiksmogelijkheden.

Met dank aan Lentus Audio (www.lentusaudio.eu) voor het doormeten van de luidsprekers.

Meer informatie:
SONY Nederland, www.sony.nl


EDITORS' CHOICE