REVIEWRega

Rega P3/24 platenspeler met Exact element

Platenspelers zitten in de lift. Zeer sterk zelfs. Uit jaarcijfers van GFK (internationaal bedrijf dat onafhankelijk kwantitatief marktonderzoek verricht) blijkt dat in 2007 ruim 3.5 keer zoveel platenspelers zijn verkocht dan in 2006.

De Britse audiofabrikant Rega maakt al meer dan 25 jaar zeer muzikale no-nonsense platenspelers. Bij de ontwerpen wordt bewust afgezien van “onnodige” toepassingen als een (vol)automatische afslag. De besparing die dat oplevert wordt terug geïnvesteerd in de vorm van topklasse materialen en het bedenken en implementeren van nieuwe technieken.

De P3/24 is volgens de fabrikant geen doorontwikkeling van de P3/2000 (die, u raadt het al, in 2000 op de markt kwam), maar een volledig nieuw ontwerp op basis van de oorspronkelijke versie, toen nog Planar 3 geheten.

Deze versie is op zoveel punten herzien dat er eigenlijk sprake is van een compleet nieuw ontwerp. Allereerst werd de basis van de speler aangepast. Met de basis wordt de plaat bedoeld waar het plateau-lager en de motor in zijn gemonteerd, en waar de arm op is geplaatst. In deze nieuwe versie is de basis gemaakt van geperste microvezels met een zeer harde coating van phenol-hars. Hierdoor is de basis zowel erg licht als extreem stijf.

De RB-301 arm is gebaseerd op de legendarische en langdurig geproduceerde RB-300 arm. De grootste verschillen ten opzichte van de oude versie zijn het verbeterde verticale lager, waardoor de ophanging van de arm aanzienlijk sterker is geworden, en de van de duurdere RB-700 arm overgenomen magnetische anti-skating instelling.

De derde grote aanpassing is het gebruik van een trillingsvrije 24 volt synchroonmotor, die ook in de duurdere modellen P5, P7 en P9 wordt gebruikt. Bijkomend voordeel van deze motor (daar kom ik later op terug) is de mogelijkheid om de platenspeler op te waarderen met de TT-PSU voeding. Deze voeding kan apart worden aangeschaft, en levert een aanzienlijke verbetering van de weergave op.

In het testexemplaar is door importeur Joenit een Rega Exact MM element ingebouwd. Dit is het duurste MM-type element in het programma. Op de niet-vervangbare cantilever is een Vital naald gemonteerd; een diep aftastende fine-line variant, die zeer weinig groefruis weergeeft. De spoeltjes in het element zijn volgens een door Rega zelf ontwikkeld procedé gemaakt. De fabricage van de platenspeler en het element vindt overigens geheel in eigen huis plaats.

Het knalgele element is voorzien van de typische 3-point fixing van Rega. Dat wil zeggen dat door middel van een derde schroef het element extra vast aan de arm kan worden gemonteerd. Bovendien is het afstellen en uitlijnen van het element hierdoor een stuk eenvoudiger. Het verdient overigens aanbeveling om het monteren van het element en het verzorgen van de nodige instellingen aan de fabrikant of de verkoper over te laten. Dat doen ze (meestal) gratis voor u, en het geeft wel een stuk zekerheid.

De TT-PSU voeding gebruikt de standaard muurtrafo (in het Engels noemen ze dat een wall-wart) van de platenspeler. In de voeding vindt een stabilisatie en balancering van de 24 Volts gelijkstroom plaats. Negatieve beïnvloeding door variaties in de lichtnetspanning behoren daarmee tot het verleden, en de gelijkloop van de motor wordt nog beter. Ondanks dat de motor direct in contact staat met de basis is er geen enkele mechanische brom of trilling waarneembaar. 

Een ander groot voordeel van de TT-PSU is dat het toerental er ook mee gekozen kan worden. Het plateau hoeft dan niet steeds verwijderd te worden om de snaar over een andere pulley te leggen.

MERK

EDITORS' CHOICE