Highland Audio ORAN en DORD

Max Delissen | 24 april 2008 | Highland Audio

Highland Audio is een Frans luidsprekermerk dat hier ten lande niet zo`n grote bekendheid geniet. De fabrikant, Inovadis, maakt ook geluidsapparatuur onder de naam Carat, meubels en kabels (NorStone Design) en projectieschermen (Lumene). In deze bespreking worden de kleinste luidsprekers uit de ORAN serie aan de tand gevoeld, in combinatie met de DORD subwoofer, ook het instapmodel.

Het uitpakken van de ORAN 4301 satellieten levert een flinke verrassing op. Ik wist wel dat ze klein waren, maar als ik ze zo voor me op tafel zie staan moet ik, puur voor wat betreft het formaat,  eerder aan computerluidsprekertjes denken dan aan serieuze hifi-luidsprekers.

De afwerking in (echt) hoogglans zwart is echter prachtig, en het gewicht dat deze kleine kastjes in de schaal werpen valt niet tegen. Natuurlijk wordt het frontje meteen verwijderd, en de units worden aan een kritische beschouwing onderworpen. De tweeter is gemaakt van titanium, en zit achter een stevig roostertje, dat niet verwijderd kan worden. Hiermee is overigens bij de afstemming van het filter rekening gehouden. Het piepkleine woofertje (effectief is de conus maar 7,5 centimeter in diameter) is gemaakt van een metaal/keramiek composiet, en is extreem licht en stijf.

Achter op het kastje is een basreflexpoort gemonteerd. Die het frequentiebereik naar onder tot 65 Hertz laat doorlopen. Als de luidspreker erg dicht bij een achterwand wordt opgesteld kan het laag een klein beetje gaan overheersen, een afstand van ongeveer 20 centimeter mag als ondergrens worden aangehouden. Voor de luistertest zijn de monitors vrij opgesteld, op een zware voet, en ongeveer 50 centimeter van de muur.

Achter op de luidsprekers is ook een zeer hoogwaardige aansluitterminal te vinden, met dubbele, ge√Įsoleerde inputs die door middel van een stevig metalen plaatje met elkaar verbonden zijn. Deze luidspreker kan dus ook middels bi-wiring of zelfs bi-amping worden aangestuurd. Dat verdient altijd aanbeveling, maar als de toekomstige bezitter niets ziet in een dubbele lengte luidsprekerkabel¬† of een extra eindversterker is het verstandig om dan tenminste te investeren in een paar korte stukjes goede luidsprekerkabel om de metalen plaatjes te vervangen.

Ik begrijp best dat luidsprekerfabrikanten het moeten doen met wat ze (voor een redelijke prijs) kunnen inkopen, maar het is inmiddels geen geheim meer dat deze verbindings-stripjes over het algemeen niet van de beste kwaliteit metaal worden gemaakt, en dat het geluid er negatief door be√Įnvloed kan worden. Voor de luistertest zijn ze dan ook tijdelijk vervangen.

Het rendement van deze kleine luidsprekers is laag, ongeveer 84 dB aan 6 Ohm (een keurige, want realistische specificatie overigens; vaak wordt 8 Ohm genoemd, maar in de praktijk hebben de meeste luidsprekers een nominale impedantie van ongeveer 6 Ohm). Dat betekent dat er een versterker moet worden gebruikt die veel stroom kan leveren. Het gaat daarbij trouwens niet om het pompen van grote aantallen Watts, maar om flink wat Ampères. Goede voeding is dus ook voor versterkers van belang... Dat lage rendement is overigens wel de reden dat de ORAN 4301 zo`n goede laagweergave heeft, maar ik zal u niet vermoeien met de achterliggende redenen daarvoor.


EDITORS' CHOICE