REVIEW

Misha Alperin – Her First Dance

Jan Luijsterburg | 27 maart 2008
Pianist Misha Alperin maakt prachtige muziek die zich beweegt op het raakvlak van klassiek en jazz. Op zijn nieuwe album voor ECM wordt hij in enkele stukken begeleid door hoornist Arkady Shilkloper en celliste Anja Lechner.

Misha Alperin – Her First DanceAlperin werd geboren in Oekraïne, maar groeide op in Moldavie. Hij werd opgeleid als klassiek pianist, en hoorde pas op zijn 24e voor het eerst jazzmuziek. Hij sloeg aan het improviseren, combineerde zijn pianospel met traditionele Moldavische volksmuziek en met jazzrock, en werd uiteindelijk docent jazz en improvisatie aan het conservatorium van Oslo. In zijn spel en composities zijn de klassieke achtergrond nog nadrukkelijk herkenbaar, waarbij impressionistische mistflarden en expressionistisch gehamer op ieder moment naadloos over kunnen gaan in een pakkende, emotioneel geladen melodie. Technisch perfect, buitengewoon virtuoos spel, maar nooit als doel op zich. Het album wordt overheerst door een doorleefd, rustig gevoel, zonder temperamentvolle oprispingen te onderdrukken.

Arkady Shilkloper is bepaald geen onbekende van Alperin. Hun ECM-debuut in 1989 was het gezamenlijke project Wave Of Sorrow. Shilkloper is een van de meest vooraanstaande hoornisten ter wereld, en speelt zowel in het Moskou’s Filharmonisch orkest als in vele kamermuziekgezelschappen. Hij heeft een magistraal geluid, componeerde een prachtige stuk getiteld The Russian Song en laat in het titelnummer horen ook prachtig bugel te kunnen spelen. Ook met Anja Lechner, celliste van het eminente Rosamunde kwartet, speelde Alperin al vaak samen. Een echt trioalbum kun je Her First Dance niet noemen, daarvoor zijn de bijdragen van de hoorn en de cello te beperkt, maar ze bieden met hun eigen kleuren wel belangrijke toegevoegde waarden aan het geheel.

Vanaf de eerste, orientaalse klanken van het openingsstuk Vayan is er magie in huis, een avontuurlijk gevoel dat blijft hangen als de CD al lang afgelopen is. Met de door Manfred Eicher in Lugana gemaakte opname wordt u ook op geluidstechnisch gebied meer dan verwend. Een pareltje.


Aanvullende informatie:
10 tracks, speelduur 48:46
Label: ECM 
Distributie: Challenge 

EDITORS' CHOICE