REVIEW

Stirling Broadcast LS3/5a V2

De oude BBC LS 3/5a is een wereldwijd geliefde weergever maar al lang uit productie. De Stirling LS 3/5a-V2 is door de BBC goedgekeurd als vervanger van het origineel.

De originele LS 3/5a, ontwikkeld bij de Kingswood-Warren research afdeling van de B.B.C. en jarenlang door verschillende fameuze luidsprekerfabrikanten op de markt gebracht, is een oude en favoriete bekende van deze schrijver. Er kwam een einde aan het schijnbaar eeuwige leven van deze miniprofessional toen KEF, de fabrikant van de T 27 hogetonen unit en B 110 mid/laag unit, besloot de productie van deze klassieke drivers te staken.


Stirling Broadcast

Doug Stirling is de eigenaar van Stirling Broadcast, een Britse firma waar men naast het vervaardigen van studio-interieurs handelt in gebruikte studioapparatuur en oude voorraden van pro-audio fabrikanten. Doug zag zijn kans schoon toen de LS 3/5a voorraad van het fameuze Rogers vrijkwam. Rogers was vele jaren de bekendste fabrikant van de LS 3/5a monitor geweest maar moest helaas de deuren sluiten.

Doug Stirling was zich terdege bewust van de reputatie die Rogers had en nam daarom de gehele restvoorraad LS 3/5a-units, kasten en wisselfilters over, om vervolgens deze weergevers in eigen beheer te assembleren. Tot deze voorraad behoorde ook de inmiddels zeer geliefd geworden AB-1 stereo subwoofer. De originele Rogers LS 3/5a`s zijn onderhand geheel uitverkocht, iets wat Doug al jaren geleden zag aankomen door het grote enthousiasme van de afnemers. Er werd daarom besloten om een `drop-in replacement` voor de LS 3/5a te ontwikkelen. Makkelijker gezegd dan gedaan...


EDITORS' CHOICE