REVIEWArcam

Primeur: Arcam Solo Mini

Max Delissen | 28 februari 2008 | Arcam

Merk: Arcam
Type: Solo Mini
Soort: cd-receiver

Merk: Arcam
Type: Muso
Soort: Luidspreker


Arcam heeft onlangs een nieuwe, compacte cd-receiver op de markt gebracht onder de naam Solo Mini. Zoals de naam al doet vermoeden is dit het kleine broertje (of zusje) van de zeer succesvolle Arcam Solo. HiFi.nl kreeg de primeur voor een productbespreking. Meegeleverd werden de (bijpassende) luidsprekers van het type Muso. Compact is ook hier het toverwoord. Maakt Arcam haar reputatie opnieuw waar?

Productbespreking:

De Arcam Solo Mini is om te beginnen erg fraai. Het zilveren kastje is zo groot als een schoenendoos, vrij plat en behoorlijk diep. Op de achterkant vinden we vier vergulde inputs (die geheel naar de tijdgeest de namen Game, AV, Tape/iPod en TV dragen), een tape output en een pre-out om een extra eindversterker aan te kunnen sluiten. Verder is er een keur aan antenne-ingangen, en een RS232 poort voor de besturing van de Arcam rDock (voor een iPod) of een computer. Daarnaast een paar nogal eenvoudige luidsprekerklemmen voor blanke draad of banaanstekkers, en een centrale aan/uitknop.

De voorkant is stijlvol en rustig van uiterlijk, en dat komt vooral omdat de bedieningsknoppen zich vooraan bovenop het apparaat bevinden. Direct onder het grote display zit de gleuf van het slot-loading cd-mechanisme. Dat zie je tegenwoordig steeds vaker, en het werkt voortreffelijk. Rechtsonder zitten verder nog twee mini-jack aansluitingen (een hoofdtelefoon uitgang en een extra input) en een USB poort waarmee mp3 en WMA bestanden met een maximale resolutie van 256 kilobit/s kunnen worden afgespeeld. Die bestanden mogen dan zelfs in een mappenstructuur zijn opgeslagen, hoewel Arcam in het kader van het bedieningsgemak aanraadt die structuur zo plat mogelijk te houden.

In stand-by vertoont het display een digitale tijdsaanduiding. De Solo Mini heeft namelijk ook een wekfunctie, maar daarover zodadelijk meer. Als het apparaat is ingeschakeld kan het display in vijf standen worden gedimd. In de laatste stand is het display helemaal uit. De meegeleverde afstandsbediening weegt vrijwel niets, maar ligt wel lekker in de hand. De indeling is redelijk intuïtief, en daarom snel te doorgronden.

De voeding van het apparaat wordt verzorgd door een vrij forse ringkern trafo, die goed gebufferd is. Dat betekent dat de opgegeven 2x25 Watt uitgangsvermogen aan 8 Ohm voldoende reserve heeft om ook grotere luidsprekers goed aan te kunnen sturen. Ook hierover later meer. Een paar slimmigheidjes in de bediening vielen in positieve zin op: Bij het inschakelen van de Mute is het geluid meteen weg, maar als de mute wordt uitgeschakeld zorgt de Solo Mini voor een snelle fade-in. Dat is handig, want in de Mute stand speelt de cd-speler gewoon door. Schrikreacties door een plotselinge luide passage zijn op die manier uitgesloten. Mooi bedacht! De toonregeling verloopt zowel voor het laag als het hoog in stappen van 2 dB, en heeft een bereik van +/- 14 dB.

De radio is niet getest, bij gebrek aan een kabelaansluiting. De meegeleverde draadantennes bleven in de doos. Zonder een aangesloten antenne geeft de Solo Mini overigens geen enkele sjoege als de radio als bron wordt geselecteerd. Er is overigens ook een versie van de Solo Mini met een DAB tuner aan boord (meerprijs).

Een bijzondere vermelding verdient de wekfunctie. Hoewel niet veel mensen de Solo Mini puur als klokradio zullen gebruiken - wat een minderwaardige term overigens, voor zo`n mooi apparaat - zijn er maar liefst vier verschillende wektijden ter beschikking, die ook nog eens gekoppeld kunnen worden aan dagen van de week. In het weekend een uurtje later opstaan? Een partner die vroeger (of juist later) uit bed moet? Geen probleem! Wakker worden kan met een weksignaal, radio, CD of zelfs een aangesloten USB stick. Als de Solo Mini op de ingestelde tijd inschakelt wordt het geluid langzaam luider. Dat is wel zo lekker wakker worden. Ook is een sleep-timer aanwezig, voor als men met muziek in slaap wenst te vallen. Na de vooraf ingestelde tijd schakelt de Solo Mini automatisch naar de stand-by modus.

MERK

EDITORS' CHOICE