REVIEWArcam

Arcam Solo Mini en Muso beluisterd

Max Delissen | 28 februari 2008 | Arcam

De meegeleverde Arcam Muso luidsprekers moeten apart worden aangeschaft. De prijs van 199 euro per stuk is, ondanks de kleine afmetingen, realistisch te noemen. De afwerkingsgraad en de kwaliteit van de componenten zijn namelijk van een zeer hoog niveau. Om te beginnen is daar het vrij forse gewicht van deze minispeakers; maar liefst 2,9 kilo schoon aan de haak. De kastjes zijn gemaakt van gegoten en geëxtrudeerd aluminium en staal, wat niet alleen een uitstekende stijfheid veroorzaakt, maar ook een goede paneeldemping. De metalen frontjes zijn afneembaar, en vanwege de slimme bevestiging met magneetjes ook weer zeer eenvoudig terug te plaatsen. De woofer/middentoner heeft een polymeer/aluminium conus, en heeft een zeer lange slag om ook de lage tonen aan te kunnen. Het frequentiebereik loopt in het laag door tot 70 Hz, wat knap is voor een kastje van deze afmetingen. Hiervoor is aan de voorzijde een mooi afgeronde basreflex poort aangebracht. Op de achterkant zit één paar zeer goede luidsprekeraansluitingen, die zowel blanke draad als spades en banaanstekkers aankunnen. De metal-dome tweeter zit keurig achter een stevig gaasje, waarmee de kans op beschadiging praktisch nul is.

Er is geluisterd naar akoestische jazz van Shirley Horn, popmuziek van Tarwater, en electronische dansmuziek van Justus Köhncke. Het eerste dat opvalt is de luchtigheid en de brede spreiding van het geluid. De Muso`s kwamen gloednieuw uit de doos, en de voorgeschreven inspeeltijd van 50 uur was onmogelijk te halen. Het hogere middengebied klonk daarom nog een beetje terughoudend en vrij plat. Het laag was echter onverwacht goed. Het nummer The Man You Were van Shirley Horn (van het album Loving You) heeft een enorm diep laag van zowel de Fender Rhodes piano als van de (contra)bas. Verwacht van de Muso geen ruitenrinkelend laag, maar het laag dat er uit komt is strak en onverwacht diep. Vanwege de kleine afmetingen van het woofertje is de druk in het laag natuurlijk gering, maar er is voldoende om een compleet muzikaal plaatje te schetsen. De piano klinkt mooi open, en de hese stem van de oude diva heeft contour en levensechtheid. Geen slecht begin...

Tarwater maakt gelaagde, avantgardistische popmuziek met een mengeling van samples, drumloops en akoestische instrumenten. De Muso`s lieten een redelijke diepte van het geluidsbeeld horen, maar vooral de breedte van het geluid viel in positieve zin op. Omdat het frontoppervlak van de luidspreker zo klein is, was het lastig om met de ogen dicht de luidsprekerpositie te bepalen. Een knappe verdwijntruc voor zo`n goedkoop - en oningespeeld - luidsprekertje. Het schuiven van de vingers over de hals van een akoestische gitaar is snel en dynamisch, en de klank van de gitaar is redelijk warm en vol.

Justus Köhncke werd beluisterd vanaf USB stick. De instrumentale Keulse elektro is erg vet geproduceerd, met een diepe, pompende basdrum. Hier bereikt de Muso overigens wel de grens. op hogere volumes is duidelijk te horen dat het lastig zal worden om met deze combinatie een flink feest te geven. Dat is overigens geen diskwalificatie, want de geluidskwaliteit bij "normale" muziek is voorbeeldig.

Om te ontdekken wat de Arcam Solo Mini werkelijk in huis heeft werd een paar Master 3 luidsprekers van Dynamic Solutions aangesloten. Een bizarre combinatie, omdat de luidsprekers ruim eens zo duur zijn als de Solo Mini inclusief Muso Luidsprekers. het geeft echter wel een goed beeld van de kwaliteit en de reserves van de versterker in de Solo Mini. En dat was niet mis! Opnieuw werd geluisterd naar The Man You Were van Shirley Horn, en deze keer kwam de voltallige redactie aangesneld om te onderzoeken waar dat putdiepe laag vandaan kwam. De afbeelding was groots en meeslepend, en de klank was warm en gedetailleerd.

Conclusie

In combinatie met de Muso luidsprekers is de Arcam Solo Mini al een begerenswaardig object. Het strakke design en de slimme features, gekoppeld aan een realistisch vermogen en uitstekende geluidskwaliteit zal in veel gevallen voldoende zijn voor een kleine huiskamer, studeervertrek of slaapkamer. Voor een bedrag minder dan 1.500 euro haalt men met deze combinatie een prettig bedienbaar en muzikaal setje in huis. Kiest men voor andere (grotere) luidsprekers dan is er op audiofiel vlak nog meer te beleven. De keuze is aan de koper, maar ik kan beide opties van harte aanbevelen.

 

Belangrijkste kenmerken

Luidspreker

Type:
Full range, tweeweg, basreflex

Frequentiebereik:
70 – 20.000Hz

Afmetingen:
120x140x230mm (bxdxh)

Kleur:
Zilver of zwart

CD receiver

Inputs:
6 (2 via het front van de receiver)

Uitgang:
koptelefoon, pre-out

Vermogen:
2x25 Watt aan 8 Ohm

Overig:
Wekfunctie

Kleur:
Zilver


Prijzen en beschikbaarheid

De Arcam Solo Mini is bij de geautoriseerde vakhandel verkrijgbaar voor een adviesprijs van 999 euro voor de FM versie. De Arcam Muso heeft een adviesprijs van 199 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE