REVIEW

Valentin Silvestrov - Bagatellen und Serenaden

Jan Luijsterburg | 28 februari 2008

De Oekraïense componist Valentin Silvestrov (1937) voelt zich duidelijk goed thuis bij Manfred Eicher’s ECM label. Het album dat bij gelegenheid van zijn 70ste verjaardag opgenomen werd bevat intieme muziek, deels opgedragen aan Eicher. De componist liet zich tevens verleiden de nieuwe stukken die aan het begin en eind van iedere opnamedag op de piano speelde vast te leggen.

Valentin Silvestrov - Bagatellen und SerenadenDe veertien miniaturen beslaan de eerste helft van dit album. Bagatellen, noemt de componist deze nog niet genoteerde composities. Geen niemendalletjes, maar momenten, invallen. Weemoedig, lieflijk en zeer melodieus, gespeeld met veel pedaal, opgenomen met nog meer echo, op de rand van de kitsch. Kabbelende zwijmelmuziek die Reinbert de Leeuw’s Satieplaten in herinnering roept. Hier en daar zijn ook jazzinvloeden te herkennen – Keith Jarrett is niet heel ver.

De contemplatieve sfeer wordt gehandhaafd in het tweede deel van de CD, met stukken voor strijkorkest, de twee laatste met een piano erbij, nu bespeeld door Alexei Lubimov. Het Münchener Kammerorchester staat onder leiding van Christoph Poppen.

Elegie is een prachtig, onheilspellend stuk rond een fragment uit het laatste, niet voltooide stuk van collegacomponist Ivan Karabits, aan wie ook een Abschiedsserenade (2003) opgedragen werd. Deze sluit, samen met het driedelige Stille Musik (2002), sluit het meest aan op de Bagatellen. Het in galm zwelgende strijkje roept ook Gavin Bryars’ The Sinking of the Titanic in herinnering. Lieflijk en bijna Mantovani-achtig wee, maar met een zweem van onheil in de lucht.

Der Bote, met prachtig pianospel van Lubimov, is zo mogelijk nog meer gehuld in mistslierten, waarbij spel en manier van opnemen elkaar versterken. Het orkest klinkt als een samengesmolten geheel waarin geen individueel instrument meer te herkennen is. Het aan Arvo Pärt opgedragen Zwei Dialoge mit Nachwort gebruikt melodisch materiaal van Schubert en Wagner en houdt de dromerige sfeer van het album, die slechts in het midden in Elegie even op dramatische wijze doorbroken wordt, in stand.

Een ongegeneerd weldadig klinkend album, zeer geschikt als gebruiksmuziek voor wie wat sfeer in huis wil halen, dat velen zal aanspreken. Silvestrov op zijn softst; heel anders dan de navrante muziek die in zijn grote symfonieen of op het album Misterioso, waarop ook werken van Pärt en Oestvolskaja te vinden zijn, te horen is.


Aanvullende informatie:
Bagatellen (2005) I-XIII
Elegie for string orchestra (2002) Dedicated to Marina Kapitza
Stille Musik for string orchestra (2002) Dedicated to Manfred Eicher
Abschiedsserenade for string orchestra (2003) Dedicated to Ivan Karabits
Der Bote for strings and piano (1996) Dedicated to Larissa Bondarenko
Zwei Dialoge mit Nachwort for string orchestra and piano (2001/02) Dedicated to Arvo Pärt
Uitvoerenden: Valentin Silvestrov, piano; Alexei Lubimov, piano; Münchener Kammerorchester; Christoph Poppen, conductor
Speelduur: 74:58
Label: ECM New Series 
Distributie: Challenge 


EDITORS' CHOICE