REVIEW

P.D.Q. Bach - The Jekyll & Hyde Tour


Leo Wubbolt | 28 februari 2008

Does humor belong in music? Ooit was het de vraag die Frank Zappa zich stelde in één van zijn muzikale projecten. Bijna zijn hele leven gaf hij zelf het muzikale antwoord; ja, dus en voegde daad bij het woord.

P.D.Q. Bach- The Jekyll & Hyde TourDe Amerikaanse componist, muzikant, satiricus en auteur ‘Professor’ Peter Schickele geeft al jarenlang hetzelfde antwoord in zijn zeer uitgebreide oeuvre. Eerder werk is te vinden op het beroemde klassieke Red Seal label van RCA, later is hij terug te vinden op het audiofiele label Telarc, waar hij na 12 jaar de stilte verbreekt met deze nieuwe release.

Het is een live opname van de Jekyll & Hyde Tour en er wordt wat afgelachen in de zaal. Aangezien Schickele veel visuele grapjes heeft, gaat er voor de luisteraar een deel van de informatie verloren. Het publiek lacht, maar waarom?

Zo begint het concert met de aankondiging dat het afgelast wordt omdat de hoofdpersoon een ongeluk heeft gehad, om daarna te beginnen met de opkomst van een verpleegster met kruiwagen, waarin Schickele in operatiehemd geposteerd is. Aardige grap, maar de thuisluisteraar heeft er niets aan, ook niet aan het telefoongesprek midden in ‘Largo Alla Fargo’ en je maar moet gissen wat er aan de hand is. Naast visuele grapjes speelt Schickele eveneens graag met taal en titels, zingt in bastaard Duits ‘Das kleine s Birdie’, spot met Shakespeare’s teksten en vertelt tussendoor anekdotes, ondermeer over zijn studie tijd. Echter hij doet dit allemaal niet alleen, maar wordt bijgestaan op het podium van het Gorden Center in Owen Mills, Maryland door Michèle Eaton[ off-coloratura soprano], David Düsing [ tenor profundo] en het Amardillo Quartet.

Een hoop flauwekul vindt plaats op het podium en het wekt dan ook verbazing waarom Telarc zo veel moeite voor de opname heeft gedaan. Het is bekend dat Telarc altijd streeft naar het best mogelijke geluid op cd; ook hier is alles uit de kast gehaald om die hoge kwaliteitsnorm te halen. De opname is daarom gedaan met de Sonoma DSD Workstation met EMM Labs DSD Converters, Monster Pro-1000 kabels en een aantal Sanken, Sennheiser, Royer en Shure microfoons. Als console is een gemodificeerde Studer 962 gebruikt. Met alle respect voor Schickele en Telarc, maar het lijkt mij een totale verspilling van moeite en tijd om deze live opname deze behandeling te geven. Te veel gepraat en te oubollig om serieus genomen te kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat de opname niet goed is of niet goed klinkt. Daar is niets op aan te merken. Dat wil ook niet zeggen dat de opname nooit had mogen plaats vinden, getuige de reacties uit de zaal heeft het publiek een mooie avond gehad.

Ik plaats alleen vraagteken bij het nut ervan om dit project op deze manier op cd uit te brengen. Zou Zappa erom gelachen hebben? Ik waag het te betwijfelen. Het zal de liefhebbers van Peter Schickele gelukkig allemaal om het even zijn, 77 minuten lang in On Stage Direct to DSD Sound, wat wil een mens nog meer.


Aanvullende informatie:
P.D.Q. Bach – The Jekyll & Hyde Tour.
Telarc CD-80666 2007
Disc made in the USA

EDITORS' CHOICE