REVIEWTangent

Tangent Audio Cinque

Marc Brekelmans | 21 februari 2008 | Tangent

Merk: Tangent
Type: Cinque
Soort: Tafelradio met cd

Tangent Audio is in Nederland vooral bekend om haar fraai gestyleerde tafelradio`s. Onlangs werd het vijfde model in de reeks geïntroduceerd, die toepasselijk de naam Cinque meekreeg. Het belangrijkste kenmerk van dit nieuwe model is natuurlijk de ingebouwde cd-speler, die geschikt is voor de weergave van CD-R en CD-RW schijfjes, en naast gewone audio ook mp3 en WMA kan afspelen.

Product bespreking


De Tangent Cinque is een tafelradio. Doet ouderwets aan, dat woord. Het design van het apparaat is, als je door je oogharen kijkt, ook wel een beetje retro. Zo`n beetje jaren 50 van de vorige eeuw, met die afgeronde hoekjes en felle hoogglans kleurtjes of houtnerfstructuur. Maar het binnenwerk is volledig van deze tijd, en ook het digitale display verraadt de moderne afkomst.

Als het uitpakfeestje is afgelopen, blijkt de installatie een fluitje van een cent te zijn. De radio moet op een vlakke ondergrond worden geplaatst, en na het aansluiten van de (forse) voeding is er eerst wat instelwerk te verrichten. Het apparaat vraagt hier overigens zelf om, en na een aantal simpele drukken op de enter knop rechtsonder, en wat draaien aan de tune knop zijn tijd en datum ingesteld, en kan de radio in gebruik worden genomen. Als men later nog dingen wil aanpassen (zoals de wektijd en geluidsbron van de ingebouwde klokradio functie) is dat eenvoudig via de menu knop te doen. Iedereen kan dit, en na de eerste keer gegarandeerd zonder de handleiding uit de doos te halen.

De radio heeft 12 voorkeuzeposities. Dat lijkt niet veel, maar is in de praktijk eigenlijk voldoende. Deze presets zijn zowel via het frontpaneel als via de afstandsbediening op te roepen. De FM ontvangstkwaliteit met de ingebouwde telescoopantenne is goed. Voor de middengolfluisteraars is een speciale AM antenne meegeleverd, zonder welke de Cinque weinig tot geen sjoege geeft als men AM als bron kiest. Gebruiken dus!

De CD-speler heeft een zogenaamd slot-loading mechanisme. Dat is vergelijkbaar met een autoradio. Er is geen laatje dat openschuift, maar een sleuf in het front. Je duwt de CD voorzichtig een klein stukje in de sleuf, en het apparaat trekt hem vervolgens zacht zoemend verder naar binnen. De radio kiest zelf CD als bron, en het afspelen begint. Overigens kan de CD speler ook gebruikt worden bij de wekfunctie, zodat opstaan met een vantevoren uitgekozen muziekstuk tot de mogelijkheden behoort. Ook het volume van het weksignaal is in te stellen, dus luidruchtige verrassingen zijn uitgesloten.

Op de achterzijde van de radio zijn naast de eerder genoemde aansluiting voor de AM antenne ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon te vinden, naast een extra output om de Cinque op een externe versterker aan te sluiten, en een stereo AUX-ingang voor bijvoorbeeld een MP3 speler. Op de voorzijde zit naast de bedieningsknoppen ook het oog van de meegeleverde afstandsbediening.

MERK

EDITORS' CHOICE