REVIEW

Famous Blue Raincoat, 20th Anniversary Edition - Jennifer Warnes


Jan de Jeu | 06 maart 2008

Is het alweer twintig jaar geleden dat Jennifer Warnes haar schijf Famous Blue Raincoat, The Songs Of Leonard Cohen uitbracht? Klaarblijkelijk, want nu is er dan de 20th Anniversary Edition. In een fraai digipack met foto’s uit zowel 1987 als 2007.

Famous Blue Raincoat, 20th Anniversary Edition - Jennifer WarnesMet op de voorkant van het booklet een tekening van Leonard Cohen die twee handen toont die een fakkel doorgeven. Daarboven de tekst ‘Jenny sings Lenny’. Achterop datzelfde booklet een foto met een grijze Leonard Cohen en een eveneens ouder geworden en daardoor veranderde Jennifer Warnes.

Niet veranderd is de geluidskwaliteit van deze disc die voor audiofielen jarenlang een referentie vormde en die ook in zijn jubileum editie fraai te noemen is. ‘Good old’ Bernie Grundman heeft getekend voor de remastering en dat is hem prima gelukt.

Wat is nu de meerwaarde van deze heruitgave? Allereerst het booklet dat veel meer informatie geeft. Zoals de teksten van een tweetal briefjes van Cohen aan Warnes. Maar ook per nummer een lijst van de meespelende musici waardoor ik er nu pas achterkom dat in opener First We Take Manhattan niemand minder dan Stevie Ray Vaughan één van de gitaristen is. Maar ook het aantal songs is uitgebreid van negen naar dertien. Naast de bekende selecties zijn er nu drie nieuwe songs en een live uitvoering van Joan Of Arc toegevoegd.

Om met de laatste track te beginnen; dit is een opname uit 1992 van een optreden in het Antwerpse sportpaleis waarbij Jennifer o.a. begeleid wordt door Het West Brabants Operakoor & De Tweede Adem. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de studio uitvoering en voor mij had deze live uitvoering dus niet toegevoegd hoeven worden. Hetzelfde geldt in feite voor Ballad Of The Runaway Horse en If It Be Your Will die ik liever in de uitvoering van Cohen zelf hoor. Dit in tegenstelling tot Night Comes On wat ik als een welkome toevoeging ervaar. Al met al dus toch een aantrekkelijke nieuwe release voor mij en iedere andere Jennifer Warnes fan.

EDITORS' CHOICE