REVIEW

Tall Tree 6ft Man

Leo Wubbolt | 31 januari 2008

Tall Tree 6ft Man is een nieuwe Engelse band rond liedjesschrijver Jonathan Czerwick. Voor de opnames van deze debuut- cd heeft hij gebruik gemaakt van de diensten van vrienden en familie [ zijn broer?!]. De schilderijen en afbeeldingen op de website en in de cd-documentatie zijn van de hand van Thomas Czerwick.

Tall Tree 6ft Man De familie Czerwick bestaat uit liefhebbers, getuige de keus van het kleine Engelse label Pointy Records uit Londen, een klein label met geringe output waarvan de eigenaren zeggen dat ze alleen muziek uitbrengen die ze leuk vinden. Deze insteek en de keuze van de Tall Tree 6ft Man voorman geven de cd een vleug van rebelsheid mee, die doet denken aan het begin van de punk en de opkomst van de onafhankelijke labels.
Het gaat absoluut niet om de verkoopaantallen of om beroemd worden, maar om datgene te doen waar je zelf zin in hebt. Je wilt niet afhankelijk worden van een major die bepaalt welke nummers je speelt, welke kleren je draagt, waar je moet optreden en die je dumpt als er niet genoeg verkocht wordt.

Dat geeft de sfeer aan rond deze cd, die bestaat uit gevoelige breekbare liedjes, gezongen met een zachte stem en een ingetogen begeleiding van piano, stemmen, gitaren en de SH09, een antieke analoge Roland synthesizer.

Zes liedjes staan op deze EP met een totale lengte van ongeveer 30 minuten, beginnend met het uptempo ‘The Woods Song’, gevolgd door het gevoelige ‘Weathered Stone’ [ ‘the World is black, my hands are tied, I’m floating on a weathered stone’]. De tekst van ‘Humdrum’ staat afgedrukt op de binnenkant van de inlay, samen met ‘La La La’ de liedjes die de meeste indruk maken.

Waar lijkt het op? Het is altijd handig voor de potentiele koper om een referentie te hebben, die tegelijkertijd de valkuil voor de toekomst kan zijn voor de artiest die tot in den treure vergeleken wordt met de referenties van de eerste bespreker. Ik waag het er toch maar op wat te noemen: Stephen Fretwell en The Chameleons, verder laat ik het maar aan de geïnteresseerde luisteraar over.

Voor degenen die deze namen niets zegt durf ik een positief koopadvies mee te geven van een mooi debuut dat zonder spraakmakend te zijn een plaatsje in het cd-rek verdient. De opname is goed, een rustig geluidsbeeld zonder uitschieters. Voor de spaarzame informatie verwijs ik naar de link van de band op het internet: www.myspace.com/talltree6ftman.


Aanvullende informatie:
Tall Tree 6ft Man.
POINT021CD, produced and made in England.


EDITORS' CHOICE