REVIEW

Janis Joplin - I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!


Jan de Jeu | 17 januari 2008

Iedere keer wanneer ik Joss Stone, en eerder nog Amy Winehouse hoor, moet ik denken aan die op 27-jarige leeftijd in 1970 overleden Amerikaanse dame, luisterend naar de naam Janis Joplin. In haar stem hoor ik dezelfde passie die ook deze beide Britse dames kenmerkt.

Ook al ervaar ik Joplin’s stem als nog explosiever en nog sterker gepassioneerd. Janis vestigde haar naam als blueszangeres met de lp ‘Cheap Thrills’ die ze opnam met de band ‘Big Brother and the Holding Company’. Toen ze deze band verliet begon ze de ‘Kozmic Blues Band’ en later de ‘Full Tilt Boogie Band’ waarmee ze haar meest succesvolle album ‘Pearl’ maakte. Speakers Corner Records heeft nu ‘ I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’ opnieuw uitgebracht en wel op een 180 gram vinyl schijf. Met als opener haar in mijn ogen en oren sterkste nummer ‘Try’ (just a little bit harder). De eerste keer dat ik ‘Try’ vanaf deze zwarte plak beluister treft het nummer me als een mokerslag. Janis’ stem klinkt zoveel helderder dan ik me herinner van eerdere versies van deze lp. Daardoor lijkt het alsof ze me nog dichter op de huid zit dan in het verleden al het geval was.

Hoewel de meeste Amerikaanse fans dit album met zijn blues en funk elementen zagen als een vorm van verraad aan de idealen van de rock muziek, heeft dit album zijn eigen specifi eke charme dankzij de blues en funk accenten van orgel en blaasinstrumenten.

EDITORS' CHOICE