REVIEWDynaudio

Dynaudio Focus 110


Kilian Bakker | 13 december 2007 | Dynaudio

Dynaudio heeft een zeer goede reputatie op het gebied van mini-monitoren, maar met de Focus 110 heeft de Deense fabrikant zichzelf in het lagere prijssegment overtroffen.

Het in 1977 opgerichte Dynaudio staat naast hun luidsprekerlijnen bekend om de hoogwaardige Dynaudio drive-units die jarenlang los leverbaar zijn geweest. Verschillende bekende luidsprekerfabrikanten hebben in het verleden Dynaudio units toegepast in hun ontwerpen. Alhoewel de eerste Dynaudio luidsprekers nog van ingekochte units waren voorzien realiseerde mede-oprichter en eigenaar Wilfried Ehrenholz zich al gauw dat er voor hun vooruitstrevende ontwerpen niet of nauwelijks OEM units leverbaar waren. Het zelf ontwerpen en fabriceren van de units bleek de enige oplossing en binnen drie jaar had Dynaudio hun eigen Research & Development afdeling waar alle units werden ontwikkeld. De levering van losse units aan fabrikanten en voor de zelfbouw eindigde op 1 Januari 2000, maar voor eigenaren van luidsprekers of kits met Dynaudio units blijft men wel service support leveren.

Bij het inmiddels 30 jaar bestaande Dynaudio worden de units en luidsprekers nog altijd in Skanderborg, Denemarken ontwikkeld en vervaardigd. De drive-units worden in een laboratoriumomgeving gemaakt terwijl de productie van de klankkasten in een apart gebouw plaats vindt. DynaudioAcoustics is een relatief jong dochterbedrijf dat zich puur richt op de professionele markt. Dynaudio`s monitorweergevers zijn de laatste jaren zeer geliefd in de Pro-audiowereld, wat weer te danken is aan het volgens Dynaudio meest belangrijke luidspreker-ingredient: de drive-units.


Focus 110

De Focus Serie is de tweede lijn (boven Audience) van Dynaudio en bestaat uit vier modellen; de 110, 140, 220 en Focus 200 C (Center Channel). De 110 kan als het hoogwaardiger zusje van de geliefde audience 42 of als nazaat van de Contour 1.1 worden gezien. In tegenstelling tot de vroegere kubistische vormgeving heeft de nieuwe klankkast (van boven gezien) een trapezium-vorm waardoor de achterwand smaller is dan de baffle. Daarnaast zijn de vertikale randen van de baffle afgeschuind. Deze constructie zorgt voor een hogere rigiditeit en reduceert tegelijkertijd de hoeveelheid staande golven in de klankkast. Het recensiepaar was afgewerkt in authentiek Palissander (Rosewood), wat de 110`s een statige uitstraling geeft. De chassis van de twee units zijn afgewerkt in een grijze structuurlak wat weer eens wat anders is dan zwart, en beide units zijn met maar liefst zes bouten bevestigd. De vier grote (maar degelijke) noppen voor de bevestiging van het frontje vormen een optisch minpuntje, mede gezien het feit dat deze weergevers duidelijk zijn ontworpen voor `naakt luisteren` (zonder frontjes).

Aan de achterzijde bevinden zich een baspoort en een set vergulde single-wire aansluitingen (met 4mm banaan-entrees). Het is verfrissend om te zien dat Dynaudio heeft gekozen voor hoogwaardige enkelvoudige aansluitingen in plaats van vier knoppen en `blikjes` - die bij single-wiring door draadbrugjes moeten worden vervangen. De baspoorten kunnen overigens van (meegeleverde) schuimpluggen worden voorzien. De Esotec+ mid/laag unit is van de inmiddels kenmerkende grote Dynaudio `dome` voorzien wat voor een beter afstraalgedrag zorgt zodat er zelfs bij near-field luisteren een uitgewogen weergave wordt geboden, aldus de fabrikant. Een andere karakteristieke Dynaudio-feature is de grote diameter aluminium spreekspoel (gewikkeld om een aluminium houder).

Dankzij die grote diameter bevindt de spreekspoel zich niet in het hart maar ongeveer halverwege de straal van de MSP conus waardoor hij met meer controle en dus minder vervorming wordt bewogen. De Esotec+ D280 hoogfrequent unit heeft een 28 mm soft-dome memraan dat ook door een aluminium spreekspoel (in het veld van een Neodymium magneet) wordt aangedreven. Het wisselfilter heeft een impedantie-correctie wat ervoor zorgt dat de impedantie nooit onder de 4 Ohm zakt waardoor de Focus 110 met een groter scala aan versterkers kan worden gebruikt. Het overnamepunt ligt op 1600 Hertz en de frequentierespons loopt van 45 Hertz tot 25 kiloHertz. De gevoeligheid is 85 dB en de nominale impedantie is de bij Dynaudio gebruikelijke 4 Ohm. De Focus 110 meet 30,5 bij 17,3 bij 28,5 centimeter (HXBXD) en mag met zijn gewicht van 7,3 kilo best een zware jongen worden genoemd.

MERK

EDITORS' CHOICE