REVIEW

Ry Cooder - My Name Is Buddy


Jan de Jeu | 13 december 2007

Na jarenlang overal ter wereld locale topmuzikanten voor het voetlicht te hebben gehaald streek Ry Cooder twee jaar geleden weer neer in het land waar zijn carrière ooit een aanvang nam; de Verenigde Staten van Amerika.

Ry Cooder - My Name Is BuddyHet resultaat was het concept album ‘Chávez Ravine’, dat handelde over de teloorgang van een latino wijk in Los Angeles nadat het in de grijpgrage vingers van vastgoedmakelaars terechtgekomen was. Ondertitel van dat album was ‘A Record By Ry Cooder’. Op zijn meest recente schijf ‘My Name Is Buddy’ prijkt ditmaal ‘Another Record By Ry Cooder’. En inderdaad gaat het ook nu om een plaat met een conceptuele inslag.

Verteld wordt het verhaal van Buddy Red Cat, Lefty Mouse en Reverend Tom Toad. Dit drietal trekt door ‘the America of yesteryear’. Een reis door tijd en ruimte waarin zij onder andere stuiten op stakingen, Hank Williams en J. Edgar Hoover.

Cooder keert in feite terug naar zijn eerste twee albums en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich, naast zijn zoon Joachim en Paddy Moloney, omringt met mensen als Pete en Mike Seeger, Flaco Jiménez, Van Dyke Parks en Jim Keltner. De cd komt in een mooi vormgegeven boekwerkje met foto’s van de opnamesessie waarin Cooder bij ieder nummer een toelichting geeft die vergezeld gaat van een prachtige potloodtekening van Vincent Valdez. Aansluitend worden alle teksten van de in totaal zeventien songs afgedrukt waarbij per song vermeld wordt wie er mee spelen.

In alle opzichten een prachtalbum.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »