REVIEWCarat

Carat I57 CD receiver

René van Es | 13 december 2007 | Fotografie René van Es | Carat

Het Franse merk Carat is niet nieuw voor mij. Enige tijd geleden mocht ik al kennis maken met de losse componenten die bestaan uit een versterker, cd speler en tuner. Ze maakten genoeg indruk om de aanschaf van de tuner voor eigen gebruik in een tweede audioset te rechtvaardigen.

In dezelfde “57” lijn brengt Carat een cd receiver op de markt die zwaar leunt op de eerdere producten. Wat minder vermogen in de versterker, een zelfde tuner en cd speler intern. Het uiterlijk mag dan afwijken van de diamant waar Carat met naam en type aanduiding 57 (facetten) op doelt, het is zeker verfrissend en sjiek. Een zwart voorpaneel, afgedekt met plexiglas. De regelaars en toetsen zijn net als de cd lade zilverkleurig. Opschriften zijn blauw met achtergrond verlichting. De display heeft heldere groene letters en cijfers met een goede leesbaarheid zonder de kamer te verlichten. Kleine rode indicatoren in de display geven aan waar de cd receiver mee bezig is (b.v. tuned, play , hdcd). Dat lijkt in totaal een kleurrijk geheel, maar vergist u zich niet; de Carat serie is een Frans design en daarom niet schreeuwend of opzichtig. De verder zwarte kast heeft de normale afmeting van 43 cm componenten. Het is handig dat Carat drie functies verenigt in één apparaat. Versterker, tuner en cd speler, zonder al te veel compromissen te hoeven maken. Het scheelt u geld (losse componenten van Carat komen samen op 2000 euro) en vooral ruimte. Om de verkoopprijs op 1250 euro te stellen moet productie plaats vinden in China. Dat stuit gelukkig al lang niet meer op bezwaren. In tegendeel denk ik wel eens, na een avond zwaar tafelen.


Drie in de pan


Het is altijd wurmen met de ruimte als je drie apparaten wilt combineren in één behuizing. Links vinden we een forse ringkerntrafo van 175 VA. De buffering is erg bescheiden met 16.000 uF. De versterkerschakeling is traditioneel met Sanken 2SA1694 en 2SC4467 power transistoren en een Zobel netwerkje aan de uitgang. De stuurtrap is uitgevoerd met transistoren. De volume regeling is volledig elektronisch, net als het solid state relais voor in/externe bronkeuze. Het versterkerdeel levert een vermogen van 50 Watt per kanaal aan 8 Ohm via een enkel paar stevige klemmen. Rechts in de kast is het cd loopwerk vastgezet. Daarachter de cd- en tuner elektronica. De cd speler maakt gebruik van een tot 24 bits/96 kHz upsampling Burr Brown PCM1732 d/a converter met een PM200 HDCD decoder/filter. De tuner werkt met een KSE ontvangmodule waarmee ontvangst van FM en AM zenders mogelijk is, FM met RDS en PTY. Het geheel ziet er verzorgd uit met een minimum aan losse draden en draadbruggen. De ruimte is efficient benut en ook aan de afwerking van de printen mankeert niets.

De receiver heeft ingangen voor TV, aux, tape in/uit en een MP3 ingang op de voorzijde. Op de voorzijde zit eveneens een bus voor een hoofdtelefoon. De bediening is even wennen. Links vindt u een standby schakelaar. Daarnaast een display waarop informatie wordt gegeven over de cd of de tuner. Het display is te dimmen, zelfs uit te schakelen. Een functietoets activeert de opties die te kiezen zijn met de “volumeregelaar”. Die is net als het leuke joystickje ernaast multifunctioneel. Het was even wennen voor ik door had hoe e.e.a. schakelde. Je kiest er de zenders mee, de tracks of de bron. Samen kunnen ze een deel van de toetsen van de uitgebreide afstandbediening vervangen. Naast het volume is met de centrale draaiknop ook balans te regelen en is een toonregeling oproepbaar. Een pre-out bus geeft de mogelijkheid tot het aansluiten van bijvoorbeeld een actieve subwoofer. Om te luisteren naar de Carat cd receiver is weinig meer nodig dan een netsnoer, een antenne, twee luidsprekers met kabels en een stapeltje cd’s. Met liefde gebruik ik Ruark Sabre III monitor luidsprekers op Target stands. Uit de voorraad komen mooie Chord bi-wire kabels. Om de tuner van signaal te voorzien hangt aan het raam een Magnum Dynalab St-2 FM antenne. De meegeleverde afstandbediening in de hand, de eerste cd in de lade en de vaart kan erin.


EDITORS' CHOICE