REVIEWDeVos

DeVos 504 luidsprekers

Rene Smit | 29 november 2007 | Fotografie Rene Smit | DeVos

Handgebouwde luidsprekers van Nederlandse bodem zijn een zeldzaamheid aan het worden, zeker wanneer ze ook nog betaalbaar zijn. DeVos luidsprekers uit het Brabantse Oss bouwt tegen de klippen op al vanaf 1988 en volgens zeggen met succes. Ooit begonnen met het bouwen van speakers bestemd voor de horeca kwamen er na verloop van tijd speakers voor thuisgebruik bij.


Een nieuwe loot aan de stam is het type 504. De speaker is multifunctioneel. De 504 kan zowel als normale luidspreker voor een stereoweergave gebruikt worden, maar heeft het tevens in zich om separaat met één kast per kanaal, zowel front als surroundkanalen weer te geven. Met slechts twee luidsprekers in de ruimte kan op deze manier toch surround weergegeven worden.

DeVos 504 luidsprekers Om de 504 goed te plaatsen is een stevige stand noodzakelijk, liefst voorzien van een grote top plate. Dat is nodig vanwege de afwijkende maten ten opzichte van andere monitor speakers. De speaker is fors breder dan hoog, de exacte maten zijn 24x43,5 (HxB) en loopt naar voren toe uit in een punt. Deze vorm is nodig om te zorgen dat de twee baffles schuin in de kast geplaatst kunnen worden. Een foto van de speaker zegt in dit geval meer dan 1000 woorden. Per kast wordt gebruik gemaakt van twee identieke tweeters en woofers.

Aan de voorzijde is de speaker voorzien van twee smalle langwerpige poorten die de laagweergave wat extra ondersteunen. De mij ter beschikking staande speakers waren uitgevoerd in de kleur licht eiken maar standaard staan andere fineer soorten ter beschikking. Tegen meerprijs kan de speaker worden uitgevoerd in elke gewenste kleur. De fronten zijn in mijn geval gemaakt van een soort zwaar gaas en ogen daardoor erg professioneel, het is ook mogelijk te kiezen voor doek. Omdat je als consument rechtreeks met de fabrikant zaken doet is het probleemloos de speaker volledig op je eigen wensen aan te passen.

Aan de achterzijde zien we een dubbele set luidsprekeraansluitingen. Standaard zijn deze met een stukje luidsprekerkabel doorverbonden om als stereoweergever te fungeren. Wanneer deze kabeltjes verwijdert zijn ontstaat de mogelijkheid de linker en rechterzijde van de speaker apart aan te sturen. De naar binnen gedraaide tweeter en woofer worden dan gebruikt voor het frontkanaal en de naar buiten gerichte exemplaren zorgen voor de surround. Achter op de speakers staat duidelijk aangegeven welke terminals gebruikt moeten worden, fout aansluiten lijkt me uitgesloten.

Binnen de serie zijn ook nog een bijpassende centerspeaker en subwoofer beschikbaar om de surround mogelijkheden nog verder uit te breiden. Al met al duidelijk een speaker die afwijkt van de gebaande paden.


Aansluiten en opstellen

Om de speakers op oorhoogte te krijgen wordt een set 60 centimeter hoge Sound Organisation stands gebruikt. Visueel niet echt een aantrekkelijke combinatie door de aparte hoogte, breedte verhouding van de 504 speakers. Voor de prestaties maakt het natuurlijk niets uit. Om de speakers op de juiste waarde te kunnen schatten worden deze eerst op de “grote” stereo installatie aangesloten. Beide aansluitterminals blijven doorverbonden. Gelukkig maakt DeVos gebruik van degelijke stukjes luidsprekerkabel in plaats van de vaak gebruikte koperen plaatjes. Omdat de fronten toch al schuin geplaatst zijn ten opzichte van de kast besluit ik de speakers niet in te draaien. In feite heeft DeVos zelf al de juiste mate van indraaien bepaalt in het ontwerp.

De mate van laagweergave kun je zelf een beetje sturen door de speakers dichter of verder van de achterwand te plaatsen. Zelf kom ik op ongeveer 70 centimeter van de achterwand uit gemeten vanaf de achterkant van de kast. De speakers staan twee meter uit elkaar en minimaal één meter vanaf de zijwanden. Met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels wordt verbinding gemaakt met een vM MA240 versterker die in deze setup als geïntegreerde versterker in gebruik is. Bronnen zijn een vM SA230 en NAD T585 multispeler en een Clearaudio Champion draaitafel met Shelter 201 element. De phonotrap is een vM PHM3 en alle interlinks zijn van Sharkwire en Siltech. Stroom wordt aangeleverd vanuit de meterkast via een AHP klankmodule die met een afgeschermde kabel rechtstreeks met een HMS wandcontactdoos verbonden is. Digitale en analoge apparaten hebben beide hun eigen verdeeldoos van Inakustik en de netsnoeren zijn van Supra type Lorad. Om de surround prestaties te beluisteren werd een aparte set opgebouwd bestaande uit een Marantz SR5600 surroundreceiver, een Pioneer dvd-speler en Supra Ply3.4 luidsprekerkabels. Eerst maar eens luisteren naar de stereo set-up.


EDITORS' CHOICE