REVIEWDeVos

Luisteren

Rene Smit | 29 november 2007 | Fotografie Rene Smit | DeVos

Reeds bij de eerste CVD die ik beluister wordt duidelijk dat de luidsprekers van DeVos een eigen karakter hebben. “Colours” van het album “But Seriously” een oudje van voormalig Genesis drummer Phil Collins klinkt een tikje nerveus. De weergave van de blazerssectie neigt een klein beetje naar scherpte. Het hele geluidsbeeld klinkt open, transparant en direct. Samen met het zo kenmerkende uiterlijk roept het voor mij een associatie op met de oorspronkelijke modellen van het roemruchte Amerikaanse merk Klipsch.

Phil Collins

Opvallend is het gemak waarmee details, vooral in het hoog, worden weergegeven. De laagweergave is strak en neigt totaal niet naar bonken of dreunen, dit heeft mede te maken met de plaatsing van de baspoorten aan de voorzijde. De ruimtelijke weergave is goed te noemen wat logisch is omdat in stereo beide tweeters eenzelfde signaal aangeboden krijgen. Op deze manier is er sprake van een tweeter die direct richting de luisteraar afstraalt en een tweede exemplaar dat gebruik maakt van de reflecties van de wanden. Omdat geen gebruik gemaakt wordt van enige vorm van correctie kan dit de reden zijn van het ietwat nerveuze karakter van de speaker.

Elton John’s album “Peachtree Road” is een fraai opgenomen SACD met vol en diep doorlopend laag. De openingstrack “Weight of the world” begint met het geluid van een paard en wagen die over een onverharde weg rijdt. Al naar gelang van de gebruikte speakers en elektronica kan dit geluid variëren van een onsamenhangend geratel tot een levensechte weergave. De gebruikte combi met DeVos speakers weet het prima levensecht weer te geven. De twee woofers per kant zorgen er voor dat je in het laag ook niet veel te kort komt ten opzichte van een kleine vloerstaande speaker.

Elton John

Afgezaagd maar toch nog steeds een prima test cd voor diverse disciplines die een speaker moet beheersen is Dead Can Dance’s album “Into the Labyrinth”. Het nummer “Yulonga” laat shakers horen die normaal gesproken ver links en rechts in het geluidsbeeld geplaatst worden. Met de 504’s van DeVos wordt de boel wat minder exact geplaatst. Door de ongelijke plaatsing ten opzichte van de zijwanden zijn de reflecties niet gelijk en die zorgen waarschijnlijk voor wat minder precisie en de indruk ook echt naar vier tweeters te luisteren. Afgezet tegen de prijs mag de weergave van details in het hoog bijzonder goed genoemd worden. De speakers onthullen heel veel van wat er op een CD of LP staat.

Om de surround mogelijkheid van de speakers te beoordelen maak ik gebruik van een Marantz SR5600 receiver gecombineerd met een Pioneer dvd-speler. Een combinatie die in de praktijk waarschijnlijk meer voor de hand ligt om de 504 speakers aan te sturen. De verbindingskabels tussen beide aansluitterminals worden verwijderd en met Supra Ply 3.4 luidsprekerkabels wordt contact gemaakt met de front en surround speakerterminals van de receiver. Na in het menu de juiste instellingen te hebben gemaakt kan er geluisterd worden. Hiervoor maak in onder ander gebruik van de “Hell freezes over” DVD van de Eagles. Naast de goede (DTS) geluidskwaliteit is er bijna extreem gebruik gemaakt van de surroundkanalen. Het eerste wat opvalt bij het beluisteren is de minder volle weergave, logisch omdat je per kanaal naar een woofer minder luistert.

Het geluid is nu wat aan de kale kant. Met alle kanalen op een gelijk geluidsniveau is er weinig te merken van een “pseudo” surround geluid. Pas wanneer ik het volume van de surroundkanalen in het menu opschroef komt het los van de frontkanalen. Door te schuiven met de speakers en zorgvuldig gebruik te maken van reflecties van de zijwanden lukt het om het geluid van de surroundkanalen tot ongeveer naast de luisteraar te krijgen. Eenzelfde ervaring als wanneer je op een goede installatie naar in Q-sound opgenomen Cd’s luistert. Luisterend naar Simply Red’s “Live in Sicily” en Roy Orbison’s “A black and white night” geven vergelijkbare resultaten. Hoewel en geen sprake is van een echte surroundbeleving, wat de fabrikant ook absoluut niet pretendeert, is er wel degelijk sprake van een extra dimensie bij het beluisteren van surroundopnames. Wel zou ik persoonlijk een subwoofer toevoegen om het laag wat te ondersteunen.


EDITORS' CHOICE