REVIEWArgon

Argon Audio 3245

René van Es | 22 november 2007 | Fotografie René van Es | Argon

Uitgezonderd enig gooi men smijtwerk van merken waar nog geen mens ooit van heeft gehoord, die voornamelijk via drogisterijen en supermarkten worden verkocht, dacht ik dat losse componenten altijd veel meer zouden kosten dan wat het Deense merk Argon weet te bieden voor zijn bescheiden prijs.

Argon heeft zich kennelijk tot doel gesteld werkelijkheids weergave te realiseren met middelen waar iedereen in de branche het nakijken heeft. Goed afgewerkt, in staat op een behoorlijk niveau weer te geven, compleet en doordacht. Een blik op het uiterlijk en het prijskaartje deed mij geen seconde aarzelen, dit wilde ik aan de tand voelen.

Zeker omdat de importeur zijn reputatie heeft hoog te houden. Met als gevolg dat ik twee dagen na aankomst van de eerste Deense pallets in Tilburg naar huis keerde met drie dozen. Een versterker, een DAB/FM tuner en een cd speler. Samen met een waarde van 699 euro. Niet per stuk, totaal als u de set in één keer koopt! Zonder DAB maar met behoudt van FM kost de set zelfs nog 100 euro minder. Splinternieuw, een vette primeur, wie doet me wat.


Argon onder de kap

In de drie kasten lijken de apparaten op elkaar. Er zijn zoveel mogelijk Chinese onderdelen toegepast. Zo heeft de cd speler een chipset voor de d/a conversie van Sunplus en een loopwerk van Encca dat CD en MP3 af speelt. Drie klokken zijn toegepast. Eén klok is de besturing, de twee andere hebben betrekking op de conversie. De speler en de tuner maken beide gebruik van een kleine standaard trafo, de versterker heeft een flinke ringkern aan boord.

Argon 3245

De DAB/FM tuner heeft een speciaal board met alle ontvangst elektronica waar Texas Instruments en SMD techniek de hoofdrol op spelen. De versterker is conventioneel gebouwd met één set transistoren per kanaal. Hij levert een vermogen van 2 x 40 Watt aan 8 Ohm of 2 x 50 aan 4 Ohm. De print laat een discreet opgebouwde versterker zien. Opamp’s doen alleen dienst voor de bronkeuze, de besturing en de phono versterker. De voeding heeft een buffering van in totaal 20.000 uF. Jammer is dat in alle apparaten veel draadbruggen noodzakelijk zijn. De printen hadden beter ontworpen kunnen worden. De displays van de apparaten tonen alle functies die zijn gekozen. Informatief en goed afleesbaar. De 1 cm dikke aluminium fronten bevatten telkens een zelfde hoeveelheid druktoetsen en steeds één enkele draaiknop. Op de versterker wordt met de druktoetsen één van de zes ingangen gekozen. Met de regelaar verandert het volume, de bass en treble instelling of loudness.

Argon 3245

De cd speler heeft toetsen voor alle gebruikelijke functies, de draairegelaar is voor track up/down. Op de tuner kan rechtstreeks voor zowel FM als voor DAB gekozen worden uit vier voorkeurzenders. Met de afstandbediening zijn dat er twee maal 10. Er is een autotune aanwezig, maar met zo’n beperkt aanbod van voorkeurzenders heb je daar niet veel aan. De display toont RDS informatie, PTY en alle wenselijke DAB info tot en met signaalsterkte. De tuner heeft een dubbele antenne ingang, voor FM en DAB. Slechts één enkele analoge uitgang. Net als de cd speler. Beide hebben geen digitale uitgang. De versterker heeft zes ingangen, waarvan één voor phono MM elementen en één met een 3,5 mm jack plug. De luidspreker aansluitingen laten na het verwijderen van de in Europa verplichte plastic dopjes blank draad, spades en banaan stekkers toe. Tenslotte een line out uitgang. Op het voorpaneel zit een hoofdtelefoon uitgang. Al met al is de afwerking aan de buitenkant zeer netjes. Een voorbeeld van design.

Argon 3245

De binnenkant is functioneel goed, toont wel aan dat het allemaal niet teveel mag kosten om te bouwen. Iets dat terug komt in de super voordelige prijs. Alle waar naar zijn geld, ook in de Argon’s. Met elk onderdeel van de set komt een afstandbediening mee in de doos. Slechts één remote is nodig om de hele set te bedienen. Twee stuks blijven in mijn geval als reserve liggen.

MERK

EDITORS' CHOICE