REVIEWNaim Audio

Naim SuperNait

Kilian Bakker | 25 oktober 2007 | Naim Audio

A Bigger Nait

De originele Nait (Naim Audio InTegrated) zorgde voor heel wat opschudding omdat het Engelse bedrijf dat altijd voor separate voor- en eindtrappen en externe voedingen was geweest ineens een geïntegreerd model introduceerde. De prestaties van de kleine NAIT waren echter dusdanig dat hij in sommige opzichten een boegbeeld voor het eigenwijze Naim werd. Vele jaren later is de Nait 5i de junior. Niet in vergelijk met zijn voorgangers maar wel ten opzichte van zijn nieuwe familielid, de SuperNait want daar heeft Naim zeer hoogwaardige elektronica, meer vermogen én een D/A omzetter in gestopt.

Wat is dit, zullen vooral oudere Naim liefhebbers hebben gedacht bij het zien van een topsegment Nait. De term NAIT slaat in dit geval op het enkelvoudige chassis, niet op de prestaties of het `niveau`. Er valt heel wat te zeggen voor geïntegreerde systemen al was het maar dat de kosten lager komen te liggen (één chassis en voeding in plaats van meerdere) en het systeem minder plaats in beslag neemt. Een derde, niet te onderschatten voordeel is het feit dat er minder interconnect-verbindingen nodig zijn waardoor het signaal door minder contactovergangen en kabels wordt gestuurd. Wanneer we het over compleet geïntegreerde systemen (met ingebouwd loopwerk) hebben zal ook de ergonomie verbeteren. Redenen genoeg dus om als audiofabrikant hoogwaardige geïntegreerde apparatuur te gaan ontwikkelen. Vandaar dat Naim het N-Vi geïntegreerd systeem en de SuperNait heeft geïntroduceerd.


SuperNait

De SuperNait is, zoals de Britten zeggen een serious piece of kit en hij behoort dan ook tot Naim`s Reference productlijn. In zijn verpakking wordt de SuperNait door een stel uit stevig schuimrubber vervaardigde schelpen ruim vijf centimeter van de doos gescheiden zodat hij ook bij minder subtiel transport een goede overlevingskans zal hebben. De kabels, de afstandbediening en de lijvige handleiding zijn apart in een kartonnen huls verpakt. Bij het uitpakken van deze zware jongen valt de sobere en strakke vormgeving (inclusief vrij scherpe hoeken) meteen op.

Op het frontpaneel bevinden zicht twee grote draaiknoppen voor volume en kanaalbalans, een centraal geplaatst verlicht logo en een dubbele rij verlichte ingangskeuze- en record-toetsen met daaronder een mini-jack signaal/data ingang en een hoofdtelefoonuitgang. De SuperNait is van veel custom-technologie voorzien, waaronder een ringkerntrafo met 7 aparte secundaire windingen voor de voorversterkertrap, de eindversterkertrap, de hoofdtelefoonversterker en de D/A converter en alhoewel de interne voeding al flink uit de kluiten is gewassen kan men hem nog opwaarderen met een Naim FlatCap, Hi-Cap of SuperCap externe voeding.

De SuperNait kan eventueel ook als voorversterker worden ingezet. Het voorversterker-segment is in feite een SMD uitvoering van de 282 voorversterker (wat ruimte spaart) en de eindtrap levert zelfs wat meer vermogen dan de NAP200 waar hij op is gebaseerd (met het verschil dat de eindtrap in de SuperNait zijn voeding met meer electronica moet delen dus blijft de losse eindversterker zijn voordelen hebben). De eindtransistoren zijn niet Naim`s fameuze "007" TO3 typen, die worden pas vanaf het welbekende model NAP250 toegepast (in de SuperNait worden 2SC2922 en 2SA1216 `output devices` toegepast). De elektronica is op hoogwaardige `FR4` multilaags printplaten aangebracht. De SuperNait heeft zoals gezegd een ingebouwde DAC, met het oog op hedendaagse digitale bronnen (bijvoorbeeld de PC). Het hart van de SuperNait DAC bestaat uit de Burr Brown PCM1792A (24 bit, 192 kHz) chip en de naam van die chip geeft al meteen aan dat de DAC alleen PCM signaal accepteert (er is geen decoder voor MP3, AC3 of DTS aanwezig). Er is een re-clocking circuit wat bij de meeste sample-rates de jitter van 400 ppm naar 100 ppm kan verlagen.

Het S/PDIF circuit wordt automatisch uitgeschakeld wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de digitale ingangen. De SuperNait heeft 5 digitale S/PDIF ingangen: 2 X coax Cinch, 2 X optisch TOSlink en 1 X optisch via een 3,5 mm mini-Jack TOSlink op het front die dubbelt als analoge en digitale ingang en parallel is geschakeld met de (analoge) Aux1 ingang. Dat laatste werkt als volgt: wanneer een 3,5 mm miniJack plug wordt ingestoken wordt de S/PDIF board ingeschakeld en het signaal getest op het al dan niet bevatten van S/PDIF data. Op basis van de uitkomst wordt dan het analoge of het digitale signaalpad gekozen. Naim adviseert overigens om voor computers (of andere bronnen met een `dirty powersupply`) de optische ingangen te gebruiken omdat het optisch systeem voor aarde-isolatie zorgt. Er zijn 6 analoge ingangen: 4 X DIN/Cinch (dubbel uitgevoerd), 1 X `powered DIN` (voor de StageLine externe Phonotrap) en 1 X Cinch/mini-Jack (Cinch: achterzijde, mini-Jack; voorzijde). Wat betreft de DIN/Cinch ingangen, met bronnen op beide aansluitingen van één ingang worden de signalen opgeteld (gemixed) en dat is natuurlijk geen gewenste situatie dus raadt de fabrikant met klem aan om altijd één van de connector-opties te gebruiken. Er zijn twee onafhankelijke tape-uitgangen; een dubbele DIN/Cinch en een DIN (AV). Verder is er een 3,5 mm hoofdtelefoon uitgang, een Cinch Stereo subwoofer uitgang (met variabel niveau) en een DIN Bi-Amp uitgang.

Naast de genoemde aansluitingen heeft de SuperNait (per kanaal) een set 4mm banaanbussen, een bi-directionele RS232 poort voor installatie in "intelligent homes" (Naim`s benaming), doorlink aansluitingen voor de Narcom commando`s, een aardeschroef en een IEC lichtnetingang met daarnaast de aan/uitschakelaar. In de AV Unity Gain mode zal de bron via de AV ingang niet door de volume, balans of mute regeling worden gevoerd. De SuperNait heeft auto input switching (AIS) waarmee de bedieningsfuncties van de bronnen worden gebruikt om automatisch een ingang te kiezen (werkt alleen met Naim bronnen) en hij is voorzien van gescheiden bronschakeling voor afluisteren en opnemen. Het aluminium chassis is niet alleen ontworpen om resonaties af te voeren maar dient ook als koellichaam en staat op resonantie-dempende voeten.

De meegeleverde Narcom afstandbediening werkt met de bekende RC-5 code. Daarnaast heeft Naim nu ook een `Reference` niveau afstandbediening, genaamd R-Com. Deze uit aluminium vervaardigde en 367 gram (!) wegende remote heeft de Naim apparaattoetsen en zal als standaard bij de CD 555 en NAC 552 worden geleverd maar is ook los verkrijgbaar. De ingangsgevoeligheid van de analoge ingangen is 75 mV (47 kiloOhm) en dezelfde waarde geldt voor het Tape out en AV out niveau (met een uitgangs-impedantie van 600 Ohm). De Pre-out, subwoofer en Bi-Amp uitgangen liggen op 775 mV (<50 Ohm). De SuperNait kan 80 Watt (continue) vermogen leveren aan 8 ohm, meet 7 bij 43,2 bij 30,1 centimeter (HXBXD) en weegt 12,8 kilo. Er is een brede keus aan afwerkingen zoals: Black, Noir, Nero, Schwartz en zwart.

MERK

EDITORS' CHOICE