REVIEWNAD

NAD C315 BEE

Kilian Bakker | 20 september 2007 | NAD

BEE oftewel Bjorn Erik Edvardsen is Director of Advanced Development bij NAD, een bedrijf wat in 1973 in Londen door hemzelf en Marty Borish als New Acoustic Dimension werd opgericht en al meer dan drie decennia lang innovatieve no-nonsense apparatuur op de markt brengt.

Het meest legendarische NAD apparaat is de 3020, een versterker die gedurende zijn lange loopbaan in meerdere uitvoeringen te koop is geweest en wat grappig genoeg het instapmodel was. NAD ontwikkelde in diezelfde periode de oervorm van Power Drive, genaamd Power Envelope (wat onder andere in de 3225 PE werd gebruikt) waarmee het dynamisch vermogen van een relatief kleine versterker sterk toeneemt, de vervorming laag blijft en de versterker in staat is om ook aan lage impedanties - kortstondig- veel vermogen te leveren.

NAD legt dat als volgt uit: de versterker hoeft in principe niet continue een hoog vermogen te kunnen leveren omdat er juist tijdens zeer korte momenten om grote vermogenspieken wordt gevraagd door de weergevers. Daarom heeft men zich bij de ontwikkeling van Power Drive op een zo groot mogelijk dynamisch vermogen gericht (en daarbij het circuit belast met varierende belastingen en steeds breedbandig gemeten). De uitgangstrap van een Power Drive versterker wordt gevoed uit twee verschillende spanningsrails met een onderlinge verhouding van ca. 1:1.4 waartussen kan worden geschakeld, afhankelijk van de vermogensbehoefte.


Lampje

In het geval van de nieuwe C315BEE versterker worden beide voedingsrails uit een 150 VA ringkerntrafo gevoed waarbij de rails met de hogere spanning van PTC (Positive Temperature Coefficient) belastingen zijn voorzien.

NAD C315 BEE BEE ontdekte dat halogeenlampjes als ideale PTC belastingen konden fungeren voor het PD-S circuit en wist daarmee niet alleen een beter maar ook een veel eenvoudiger circuit te maken. In de C325BEE worden bijvoorbeeld 42 componenten toegepast in het Power Drive circuit terwijl in het Power Drive S circuit van de C315BEE slechts twee Quartz Halogeen lampjes worden gebruikt (Quartz slaat op de huls, glas zou namelijk kunnen smelten gezien de transparante huls zo dicht op het Tungsten filament zit). 40 onderdelen minder... niet gek.

De `S` van Power Drive S staat dan ook voor Simplicity. De toegepaste lampjes hebben een lage interne weerstand (< 1 Ohm) wanneer koud waardoor het spanningsverlies minimaal is bij kortdurende spanningspieken. Zelfs bij 7 Volt (gedurende een paar honderd milliseconden) stijgt de interne weerstand van de lampjes slechts tot een vriendelijke 4 Ohm. De functie van de lampjes kan zijdelings worden vergeleken met de functie van een drukvat in een gesloten C.V. installatie. Het is niet alleen een simplistische maar ook een elegante oplossing die BEE heeft gevonden. Het dynamisch vermogen van de C315BEE is dankzij het Power Drive S circuit dusdanig dat hij een onvervormd piekvermogen van meer dan 110 Watt aan 8 Ohm, 190 Watt aan 4 Ohm en maar liefst 270 Watt aan 2 Ohm kan leveren, aldus NAD.

MERK

EDITORS' CHOICE