REVIEW

Componisten portretten - Tschaikofsky

Ferd Op de Coul | 20 september 2007

Thijs Bonger, muziekjournalist en programma-samensteller van de Concertzender, heeft in de nieuwe serie gesproken componisten-portretten van www.home-academy.nl het tragische leven en werk van de grote Russische meester Pjotr Iljitsj Tschaikofsky (1840-1893) uit de doeken gedaan.

Gesproken portret van TschaikofskyDeze serie gesproken componisten-portretten op cd van Home Academy is als muziekpedagogische gids door het veelkleurige wonderland van de klassieke muziek een initiatief van onmiskenbare waarde.

Bonger heeft in deze set van 2 cd’s het leven van Tschaikofsky toegelicht zonder betweterigheid of dat irritante onderwijzers-toontje van: “Ik zal jullie wel eventjes komen vertellen wie en wat Tschaikofsky was”. Integendeel: dit is muzikale “voorlichting” op een journalistiek en musicologisch behoorlijk niveau, waarbij aangetekend mag worden dat Thijs Bonger ook wat betreft en stem en dictie steeds de juiste toon weet te treffen. Een vrouwelijke inleidster, die aan het begin Bongers journalistieke activiteiten vermeldt, had beter achterwege kunnen blijven, want dat kun je ook in het setje lezen.

Zijn verhaal gaat gepaard met een groot aantal, naar genre geordende muziek-fragmenten, waarbij in zes hoofdstukken zowel kamermuziek, symfonisch repertoire, als opera’s van de Russische meester voorbijkomen. Te korte fragmenten uiteraard, snel weg gefaded, vanwege Buma-rechten op de gebruikte cd’s.

Voor muziekliefhebbers en muzikale vorming binnen- of buiten-schools, is deze serie componisten-portretten beslist een aanwinst. Portetten van Mendelssohn, Saint-Saens en Haydn zijn intussen op komst of al uitgebracht


EDITORS' CHOICE