REVIEW

Michael Brecker - Pilgrimage

Jan de Jeu | 13 september 2007

Michael Brecker wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste tenor saxofonisten sinds John Coltrane. Zijn loopbaan kent dan ook tal van gedenkwaardige hoogtepunten. Zo speelde hij met zijn broer, trompettist Randy Brecker, in het kwintet van Horace Silver voordat hij met hem de fusion groep ‘ The Brecker Brothers’ startte.

Naast een glanzende solo carrière speelde hij o.a. met coryfeeen als Frank Zappa en jazz grootheden als McCoy Tyner, Chick Corea en Herbie Hancock. De laatstgenoemde  is één van de klinkende namen die meewerken aan het laatste album dat Michael gemaakt heeft voordat hij op 13 januari 2007 op 57 jarige leeftijd stierf aan leukemie.

Aan ‘Pilgrimage’, dat negen door Michael geschreven composities telt en vijfenzeventig minuten duurt,  werken verder nog mee Brad Mehldau als tweede pianist, Pat Metheney op guitaar, John Patitucci op bas en Jack DeJohnette op drums. In opener ‘The Mean Time’ gaat Brecker meteen op energieke wijze van start. Later in het nummer neemt Metheney op geïnspireerde wijze de leiding over. Het is het begin van een afscheidsalbum waarop Brecker’s kwaliteiten perfect naar voren komen. Naast Michael is het met name Metheney die op de voorgrond treedt. De anderen lijken op gepaste wijze een stapje terug te doen, zonder dat zij evenwel verdwijnen in anonimiteit. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Tumbleweed’, met solo’s van Metheney en Mehldau die dienen als omlijsting van een magistrale Brecker solo. Zo zal ik me Michael blijven herinneren. En missen……….


EDITORS' CHOICE