REVIEWQuad

Quad Atelier ESL 63 QA

Kilian Bakker | 06 september 2007 | Fotografie Kilian Bakker | Quad

Het in de Duitse Eifel gesitueerde bedrijf Quad Musikwiedergabe is opgericht door Quad liefhebber Manfred Stein die zijn eerdere onderneming -een HiFi speciaalzaak- in de jaren `90 heeft omgevormd tot het meest gespecialiseerde bedrijf ter wereld op het gebied van Quad klassiekers.

Hij begon met de overname van oude Quad voorraden en de aanschaf van de originele Quad stellage waarmee vroeger de weergavepanelen van de ESL (57) werden vervaardigd. Manfred wilde de ESL panelen weer beschikbaar maken zodat oude ESL weergevers met originele onderdelen konden worden gerepareerd. Daarnaast wilde hij volledig gereviseerde ESL`s aanbieden, wat in eerste instantie goed liep, totdat er te weinig oude ESL`s binnenkwamen die als basis konden dienen. Daarom werd er zo`n tien jaar geleden besloten om alle ESL onderdelen zelf te gaan fabriceren, van het multiplex frame tot de audiotransformatoren zodat Quad Musikwiedergabe geheel nieuw gefabriceerde ESL`s kon leveren.

Quad Atelier ESL 63 QA

Zowel de reparatieservice als de nieuwe ESL 57`s bleken een succes zodat men bij Quad Musikwiedergabe ging nadenken over eigen, hedendaagse uitvoeringen van de klassieke Quad producten. Omdat dit geen replica`s of gereviseerde originele Quad apparaten zouden worden werd er een naam voor deze productlijn bedacht: Quad Atelier. De eerste Quad Atelier ESL (vorig jaar door ondergetekende besproken voor een andere publicatie) was in feite een aangepaste versie van de oer-ESL met een verhoogd frame en verbeterde aansturing van de panelen. Het uiterlijk bleef grotendeels onveranderd omdat het bestaande houten frame kon worden aangepast.

De ESL 57QA heeft ook een subframe wat uit het hoofdframe kan worden geschoven zodat bij een service-beurt de (vast gemonteerde) metalen grille niet meer verwijderd hoeft te worden. Heel vernuftig en daarmee eigenlijk typisch Quad.


EDITORS' CHOICE