REVIEW

Bryan Ferry – Dylanesque

Jan de Jeu | 30 augustus 2007

Het is er eindelijk van gekomen. Vijf jaar na zijn laatste solo schijf brengt Bryan Ferry dan weer een opvolger uit en ditmaal zijn alle elf op ‘Dylanesque’ verzamelde composities afkomstig van de door Ferry altijd al zeer bewonderde Bob Dylan.

Bryan Ferry – DylanesqueWie zijn eerdere interpretaties kent van ‘A Hard Rain’s Gonna Fall’, ‘It’s All Over Now, Baby Blue’ en Don’t Think Twice, It’s Allright’ weet dat het materiaal van de oude Amerikaanse meester bij deze inmiddels ook al 61 jarige Britse gentleman in goede handen is.
Zeker nu zijn stem met het vorderen der jaren het gladde element wat verloren heeft en gerijpt is tot een meer doorleefd en korreliger geluid, past zijn timbre nog beter bij het repertoire. De door Anton Corbijn gemaakte hoes foto laat dat rijpingsproces minder duidelijk zien.
Op een enkele uitzondering na stamt het merendeel van Ferry’s favoriete nummers uit de zestiger jaren. Meest recent is het uit 1997 stammende ‘Make You Feel My Love’ waarin Ferry fraai begeleid wordt door pianospel.

Tegenover deze meest ingetogen interpretatie van de lp staat het door stevig gitaarspel gedomineerde ‘All Along The Watchtower’. Het mist weliswaar de felheid en scherpte van Jimi Hendrix’ overbekende versie maar past daardoor wel weer wonderwel bij de stem van Bryan. ‘All I Really Want To Do’ roept herinneringen op aan de versie van de Byrds maar over het algemeen blijft Ferry dicht bij de originelen. Uitzonderingen zijn ‘Simple Twist Of Fate’ dat door hem wat versneld wordt gebracht, ‘Positively 4th Street’, waarin hij het tempo juist lager legt en ‘Baby, Let Me Follow You Down’, wat meer energie heeft.

De band bestaat voornamelijk uit jonge musici die Ferry ook op tournee begeleiden, aangevuld met enkele oude warhorses als Chris Spedding op gitaar en Brian Eno op electronics. Ferry bespeelt zelf de mondharmonica en doet dat op overtuigende wijze.


EDITORS' CHOICE