REVIEW

Eberhard Weber - Stages of a Long Journey


Jan Luijsterburg | 23 augustus 2007

Maart 2005 hadden ze in Stuttgart een dubbele aanleiding voor een feestje. Het Theaterhaus Jazztage festival bestond twintig jaar, en bekende burger, bassist en componist Eberhard Weber 65. Het verslag van twee avonden met zowel de belangrijkste mensen waarmee Weber samengewerkt heeft in zijn loopbaan als het voltallige plaatselijke radio symfonie orkest is nu verschenen op een fraai uitgevoerde CD.

Eberhard Weber heeft een speciaal plaatsje in mijn muzikale geschiedenis. Zijn LP Yellow Fields was namelijk de allereerste plaat die ik kocht bij de onlangs opgeheven platenwinkel Tommy in Tilburg, toen ik daar in 1978 ging studeren. 16 gulden 90, kostten daar toen alle platen. Tallozen volgden er richting studentenkamer, maar deze werd wel heel veel gedraaid, en liet een grote indruk achter. Zwaar grensoverschrijdend, dat vond ik toen al het leukst. Jazz, klassiek, pop? Allemaal, maar toch weer niet.

Met orkesten werkte Weber al eerder, zoals op het fantastische album The Following Morning. Op Silent Feet heeft het nog wat moeite het strakke ritme te volgen, maar de Birthday Suite, met klassiekers als The Colours of Chloe en het al genoemde Yellow Fields, en in het imposante titelstuk van het album, komen de orkestkleuren mooi tot hun recht.

Het kenmerkt de bescheiden Weber dat er veel ruimte gelaten wordt aan anderen dan hemzelf. Zo staan er composities van Carla Bley en Jerome Kern op het programma, en krijgen zowel pianisten Rainer Brüninghaus en Wolfgang Dauner als percussionisten Marilyn Mazur, Reto Weber en oraal slagwerker Nino G veel ruimten hun kunsten te tonen. Glansrollen zijn er ook voor generatiegenoten Gary Burton (vibrafoon) en Jan Garbarek (sopraansax). Pas helemaal aan het eind, in het concert waarschijnlijk een toegift, staat Weber helemaal in zijn eentje op het podium. In zijn onnavolgbaar eigen, zangerige stijl op zijn elektrische contrabas, in het prachtige miniatuurtje Air.

Normaal gesproken zou Weber dit jaar met het kwartet van Jan Garbarek de wereld rondreizen, maar de gevolgen van een hersenbloeding maken hem het spelen onmogelijk. Hopelijk is dat van tijdelijke aard en is dit concertverslag niet het laatste dat we van deze unieke muzikant te horen krijgen.


Aanvullende informatie:
12 tracks, speelduur 73:36
Label: ECM www.ecmrecords.com
Distributie: Challenge www.challenge.nl

EDITORS' CHOICE