REVIEW

Ton Koopman – Opera Omnia V

Ferd Op de Coul | 09 augustus 2007

Twee cd’s met resp. 9 en 11 korte cantates, vormen deel 2 van de vocale werken uit het grote Buxtehude-project dat Ton Koopman na de voltooiing van zijn complete Bach-cantates momenteel aan het verwezenlijken is. Vanzelfsprekend met de vertrouwde medewerking van  The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en een fine fleur van uitmuntende zangsolisten die geheel vertrouwd zijn met de barokpraktijk.

Wat ongetwijfeld in deze korte cantates van de grote Noord-Duitse voorloper van JS Bach, Dieterich Buxtehude (1637-1707) opvalt, is de vlotte, goeddeels onbekommerde muzikaliteit van deze stukken.Anders dan later in de cantates van Bach, houdt Buxtehude zich verre van min of meer wijdlopige bespiegelingen in zijn aria’s, koren en koralen. Bach doet dat op zijn wijze grandioos, met wijdvertakte contrapuntische stemvoeringen, maar Buxtehude houdt het allemaal korter, meer tekstgebonden en compacter. In dit opzicht doet zijn muziek hier en daar soms meer aan Handel denken dan  Bach. Hoe dan ook, Buxtehude was in zijn dagen beslist geen  “ouderwets” componerende toondichter, zoals trouwens ook uit de eerder in deze serie verschenen klavecimbelmuziek en andere vocale werken blijkt.

Buxtehudes faam als componist, de Lübeckse organist en pedagoog, was in geheel Duitsland doorgedrongen en de jonge Bach zag er niet tegenop, een ruim 400 km verre voetreis uit Thüringen naar Lübeck te ondernemen om die grote meester te beluisteren en als leraar te mogen ervaren. Het klinkend resultaat is bekend: zonder Buxtehude  zou Bach wellicht niet die monumentale, geniale output hebben kunnen  creeren die we nu algemeen kennen en bewonderen. 

Wat deze set betreft: Koopman en de zijnen zorgen voor prachtige, sterke en stilistisch uiterst bedreven vertolkingen, waaraan de prominente solisten, The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder Koopmans  bezielende leiding bijdragen.


Aanvullende informatie
Dieterich Buxtehude, Opera Omnia V. Vocal Works 2: Cantatas, Concertos and Miscellaneous Pieces.
The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir.
Solisten: Bettina Pahn en Johanette Zomer, sopraan, Bogna Bartosz, Patrick van Goethem, Daniel Taylor, alt. Jörg Dürmüller, Andreas Karasiak, tenor. Donald Bentvelsen,  Klaus mertens, bas.
Dirigent en continuo: Dr.Ton Koopman.
Challange Classics Records.
CC72244. 2 cd’s; resp. 74:40 en 76:32. min


EDITORS' CHOICE