REVIEW

Rickie Lee Jones - The Sermon On Exposition Boulevard

Jan de Jeu | 26 juli 2007

Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat Rickie Lee Jones op ‘Ghostyhead’ experimenteerde met geïmproviseerde teksten. Alsof er sindsdien geen andere albums van haar verschenen zijn zet zij nu op de cd/sacd (stereo/5.1 surround mix) ‘The Sermon on Exposition Boulevard’ de experimentele trend voort.

Rickie Lee Jones - The Sermon On Exposition BoulevardLee Cantelon wilde een muzikale opname maken van zijn boek ‘The Words’ waarin uitlatingen van Jezus Christus opgetekend zijn. Hij nodigde diverse mensen uit om de teksten in te spreken, uiteenlopend van een bevriende punkster tot een zwerver die hij soms onderdak verschafte.

Toen Rickie Lee arriveerde in de studio van schilder Marc Chiat waar de opnames gemaakt werden, besloot zij ter plekke om van de teksten af te wijken en begon zij te improviseren op het gitaarspel van Peter Atanasoff. Het resultaat is het nummer dat nu als eerste op de cd van Jones’s nieuwe album te horen is; ‘Nobody Knows My Name’.

In totaal staan er dertien songs op, minimalistisch uitgevoerd en opgenomen. De stem is na al die jaren nog onveranderd. De bij de Limited edition toegevoegde dvd - 35.000 stuks, al met al toch een redelijk forse oplage - bevat twaalf stukken en begint met een introductie van het project door Lee Cantelon. Voor de echte Rickie Lee fan is het een mooi document met heel basale, veelal wat onaf klinkende en soms rauwe uitvoeringen van de songs.

Mijn favoriete nummer; ‘Turn It Down’ waarin Rickie te zien is terwijl zij zichzelf begeleidt met percussief vingerspel.


EDITORS' CHOICE