REVIEWLinn

Linn Sondek LP 12 Basik

Kilian Bakker | 21 juni 2007 | Linn

Back to Basik

Weinig audioproducten spreken zo tot de verbeelding als Linn`s oudste ontwerp, de Sondek LP 12. De Basik voeding voor de Sondek maakt zijn comeback, wat we mede hebben te danken aan een Nederlanse Linn dealer...

De Linn Sondek LP 12 platenspeler is rond een modulair concept opgebouwd, wat betekent dat in principe zelfs de oudste Sondek uitvoeringen van de nieuwste `upgrades` kunnen worden voorzien. Linn heeft door de jaren heen zo`n beetje elk onderdeel van de Sondek verbeterd, behalve de RVS topplaat (zelfs de hardhouten console is twee keer intern aangepast). Een oer-Sondek geheel up-to-spec brengen zou daarom wat té ingrijpend en kostbaar zijn. Naast hun vlaggeschip-uitvoering (met Lingo voeding, Ekos toonarm en hun top Moving Coil element) had linn vroeger altijd minder prijzige opties voor zowel de toonarm en het element als de voeding. De aloude Valhalla voeding (prijstechnisch het middelste type) ging op een gegeven moment uit productie maar voor wie een zo betaalbaar mogelijk Sondek loopwerk wilde aanschaffen had Linn de Basik Board (het is een hobby van Linn`s Ivor Tiefenbrun om de C in een productnaam te vervangen door een K). Deze betaalbare optie bleek dusdanig effectief dat de Basik Sondek al gauw in populariteit toenam. Waarom is onduidelijk maar op een gegeven moment werd de
productie van de Basik Board stopgezet. De Sondek is sindsdien alleen in zijn meest kostbare uitvoering (met Lingo) leverbaar geweest waardoor de aanschaf van een nieuw exemplaar voor veel muziekliefhebbers simpelweg te prijzig werd.

Linn Zomeraanbieding 2007

... in een telefoongesprek met Jan Verlegh van Audio Excellence kwam dit onderwerp opnieuw naar voren. Ook Jan was van mening dat het tijd was voor een lagere instapprijs en hij heeft daar ook wat aan gedaan. Hij heeft met Linn`s Bill Livingston gesproken over de herintroductie van de Basik voeding en men heeft bij Linn vervolgens besloten om dat idee te gaan uitvoeren. Linn is momenteel bezig met het ontwikkelen van de nieuwe `instap` LP 12 voeding, wanneer en in exact welke vorm hij zal verschijnen is helaas nog niet bekend. Gezien er nog aardig wat (inruil of New Old Stock) Basik Boards voorradig zijn bij de meeste Linn dealers kan daar in principe nog steeds een Basik Sondek mee worden opgebouwd, aldus Bill Livingston van Linn. Audio Excellence zegt in ieder geval genoeg Basik Boards (maar ook Valhalla Boards en Heed Orbit voedingen) op voorraad te hebben.

Voor zijn klanten in de BeNeLux heeft Linn een speciale zomeraanbieding met een tijdelijke prijsreductie voor de Sondek LP 12. Deze zomeraanbieding maakt de aanschaf van een nieuwe Sondek wel heel aantrekkelijk. Tot 1 September kost een `Basik` Sondek (met Akito II toonarm, Adikt element en Solid Base) 2999,- Euro in plaats van 3856,- Euro. Gedurende dezelfde periode biedt Linn de Sondek, voorzien van het nieuwe LP 12 SE pakket (bestaande uit het Keel subchassis, de Ekos SE toonarm, Akiva Moving Coil element en de Trampolin 2 ontkoppelde bodemplaat) aan voor 9879,- Euro in plaats van 13172,- Euro  Beide aanbiedingen betreffen Sondek platenspelerpaketten zónder voeding. Het SE pakket is namelijk gericht op LP 12 eigenaren en die zullen in de meeste gevallen reeds van een Lingo voeding zijn voorzien, aldus Linn. Wat betreft het `Basik` pakket, dat is in feite het entry-level LP 12 pakket (ook weer zonder voeding omdat de nieuwe Basik voeding zoals gezegd nog in de maak is) waarbij men via de Linn dealer een ingeruilde Linn Basik- of Valhalla Board (of een Orbit bij Linn dealers die ook Heed voeren) kan aanschaffen zodat de totaalprijs vriendelijk blijft, want dat is natuurlijk de `point` van een Basik Sondek.

MERK

EDITORS' CHOICE