REVIEWJVC

JVC EX-A3 Wood Cone


Rene Smit | 12 juli 2007 | Fotografie Rene Smit | JVC

Uitsluitend kijkend naar de typeaanduiding zou je verwachten dat er een enorm pakket bij ondergetekende afgeleverd is door JVC. Dat is absoluut niet het geval, de set inclusief de speakers is verpakt in twee handzame doosjes.

Het gaat om een compacte stereo DVD receiver met kleine speakers. Uw hoofdredacteur hoorde de set tijdens een bezoek aan de Nederlandse vestiging van JVC spelen en was aangenaam verrast, zelfs zodanig dat hij de set besproken wilde hebben op HiFi.nl. Aan mij de schone taak om te kijken en luisteren of hij het bij het rechte eind had.

JVC EX-A3 Wood Cone

JVC kent een lange historie waarbij diverse innovatieve producten het licht zagen. Het bedrijf is in 1927 opgericht als vestiging van het Amerikaanse Victor Talking Machine Company. De onderneming maakte oorspronkelijk fonografen en groeide uit tot een zeldzame combinatie van zowel hardware als software producent. Zo is JVC onder andere de uitvinder van de VHS videorecorder en liep voorop bij de ontwikkeling van de televisie. De eerste grammofoonplaat geperst in Japan kwam uit een JVC fabriek en heden ten dage kent elke muziekliefhebber met gevoel voor kwaliteit de XRCD remastered cd’s. Voor een volledig overzicht van de ontwikkelingen en de geschiedenis van JVC is er veel te vinden op de internetsite www.jvc.nl.


Techniek

Hoewel de gemiddelde consument van een set als deze waarschijnlijk niet geïnteresseerd zal zijn in de gebruikte techniek is het toch leuk om een aantal details toe te lichten. JVC maakt gebruik van berkenhout als conusmateriaal voor de speakers. Om te zorgen dat het flinterdunne hout niet scheurt of splijt wordt het eerst gedrenkt in Sake, de bekende Japanse rijstwijn. Een techniek die een ingenieur van JVC bij toeval ontdekte (ik ben benieuwd hoe je daar ‘bij toeval’ achterkomt, MB).

JVC EX-A3 Wood Cone

Naast de fraaie uitstraling zou dit materiaal ook zorgen voor een natuurlijke en aangename klank. De conus is gemonteerd in een behuizing van kersenhout in plaats van het in dit segment gebruikelijke kunststof. Om optimaal te genieten van het uiterlijk kunnen de frontjes verwijderd worden. Aan de achterzijde zit een klein baspoortje om de laagweergave van dit mini speakertje iets op te peppen. Ook bevinden zich hier de opvallend stevige schroefaansluitingen voor de luidsprekerkabels. De receiver kent een aantal kenmerken die de moeite waard zijn om aan te stippen. Zo is er de K2 technologie die gebruikt wordt in de omzetting van een digitaal naar een analoog signaal. In een andere vorm wordt deze techniek gebruikt bij het remasteren van de befaamde XRCD’s en in diverse high-end DAC’s van andere merken. Tevens is het mogelijk met de ingebouwde K2 techniek de kwaliteit van MP3 en CD weergave naar een hoger plan te tillen.
Er is voorzien in een RDS tunergedeelte, een timer met sluimerfunctie en een USB aansluiting. De ingebouwde DVD/cd-speler speelt nagenoeg alle formaten af, behalve SACD. Een logische keuze in dit segment lijkt me.


Aansluiten

JVC EX-A3 Wood Cone De uitdrukking “Plug and Play” lijkt uitgevonden te zijn voor deze set. In de dozen zit bijna alles om de set aan het spelen te krijgen. Zo is onder andere voorzien in luidsprekerkabels en een eenvoudige antenne. Wat je verder nodig hebt is een scartkabel om beeld op je scherm te krijgen en eventueel een antennekabel die kan worden aangesloten op de wandcontactdoos voor een CAI signaal. De set is gebruikt in combinatie met de meegeleverde dunne koperen luidsprekerkabels.

Gezien de meer dan stevige schroefaansluitingen op zowel speakers als receiver is er vast nog enige winst te behalen bij het gebruik van een iets dikkere kabel. De complete set vindt met gemak een plekje op mijn dressoir naast de TV. Zo opgesteld staan de speakers ongeveer anderhalve meter uit elkaar met de TV in het midden, zodat bij film kijken een correcte geluidsweergave gegarandeerd is. Een Inakustik scartkabel is gebruikt om verbinding te maken tussen TV en receiver. Stekker in het stopcontact en klaar is Clara. Hoe simpel kan het leven zijn…

EDITORS' CHOICE