REVIEWJVC

Luisteren en kijken


Rene Smit | 12 juli 2007 | Fotografie Rene Smit | JVC

Gezien het formaat van de speakers waren mijn verwachtingen niet al te hoog gespannen. Echter, al bij de eerste cd moet ik mijn mening bijstellen. Het geluid dat uit de speakers komt klinkt verrassend goed. Er is absoluut geen sprake van geluid uit twee speakers maar er wordt een keurig stereobeeld opgebouwd. Ondanks dat de set in een veel te grote ruimte - circa 35 vierkante meter - staat te spelen klinkt het niet kaal, dun of ronduit klein.

JVC EX-A3 Wood Cone

Bij het plaatsen van een CD in de lade valt wel op dat de open/close toets niet direct naast de lade zit maar naast de “K2” toets. Ergonomisch niet echt goed gekozen maar verder onbelangrijk. Het album van de Buena Vista Social Club klinkt lekker en geeft me het gevoel dat de zomer in aantocht is. De instrumenten klinken heel behoorlijk en opvallend is vooral het open en transparante hoog. Dat ik niet direct na het eerste nummer de set uitschakel maar meerdere nummers achter elkaar luister zegt eigenlijk al voldoende over de kwaliteit. Dikwijls is het correct weergeven van stemmen een struikelblok voor een set.

Daarom pak ik de cd “Songbird” van zangeres Eva Cassidy uit de kast. Ook hiermee slaat de JVC set geen modderfiguur. Natuurlijk mist de stem wat van Eva’s uitgesproken karakter. Mag het in vergelijk met een set die ruim het tienvoudige kost. Wat voorop staat in de weergave is de opmerkelijke muzikaliteit en transparantie. Ook is er behoorlijk wat detail te horen. Zou het gebruik van de “woodcone” units dan toch meer zijn dan kwestie van uiterlijk?

JVC EX-A3 Wood Cone

Naast cd speelt de EX-A3 ook DVD, dus gaat “Concerto Rosso” van Marco Borsato in de lade. Het op mijn Philips Matchline gepresenteerde beeld ziet er gelikt uit met mooie natuurlijke kleuren en veel detail, verrassend goed en vele malen beter dan de gemiddelde “drogisterij” speler. Natuurlijk blijft de geluidsweergave nu achter bij het beeld. Twee luidsprekerunits met een doorsnee van 8,5 centimeter en een minimale klankkast zijn nu eenmaal fysiek niet in staat een live concert te reproduceren. Wel blijft de verstaanbaarheid uitstekend en loopt het geluidsbeeld niet helemaal vol.

Snel door met iets anders, de animatiefilm “Ice Age 2”. Wederom valt op dat de beeldkwaliteit uitstekend is, de kleuren zijn helder en kennen veel nuances. De diverse blauwtinten in de openingsscène zijn prima van elkaar te onderscheiden. Het geluid uitstekend is, de kleuren zijn helder en kennen veel nuances. Een mini speaker mist uiteraard wat aan impact, toch worden effecten prima weergegeven. Zo loopt bijvoorbeeld het geluid keurig gelijk met het beeld mee van links naar rechts zonder dat er een gat valt in het midden. Wat ook opvalt, is de goede verstaanbaarheid van de stemmen die niet tot een brei verworden en keurig als een virtuele center in het midden geplaatst zijn.

JVC EX-A3 Wood Cone

De kwaliteit van het geluid is beduidend beter dan wat vaak via de ingebouwde speakers van TV, LCD of plasma wordt geproduceerd. Om het geluid iets meer body en impact te geven bestaat de mogelijkheid om een actieve subwoofer aan te sluiten. Vaak is het bij complete sets in dit segment zo dat alleen de door de fabriek geleverde combinatie van speakers en versterker een “goede” weergave garandeert. Door manipulatie met het signaal naar de speakers kan een op het gehoor prima weergave worden geproduceerd. Echter, wanneer de versterker gekoppeld is aan een paar andere speakers verdwijnt de synergie en fraaie weergave als sneeuw voor de zon. Zoniet bij deze JVC versterker. Gecombineerd met een set zeer betaalbare B&W 685 monitors maakt JVC prima muziek.


Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ook ik gevallen ben voor de kwaliteit van deze JVC set. Voor een relatief bescheiden bedrag krijg je een compleet systeem in huis dat muziek maakt en bovendien prima beeld geeft. Als klap op de vuurpijl wijkt de vormgeving in positieve zin af met een hoofdrol voor de bijzonder fraaie speakers uitgevoerd in echt kersenhout.

JVC EX-A3 Wood Cone

De set beschikt over een veelheid aan aansluitmogelijkheden waaronder zelfs een USB aansluiting, digitale in- en uitgangen, analoog audio in en uit en de al eerder genoemde subwoofer uitgang. “Klein maar bijzonder fijn”, zo is de set het best te omschrijven.
Prijs:
JVC EX-A3 699, - euro

Vertegenwoordiging:
JVC Nederland
De Heyderweg 2-6
Postbus 515
2300 AM Leiden
Tel. 071-5453333
Fax. 071-5894674


EDITORS' CHOICE