REVIEWNaim Audio

Naim NAT05/Magnum Dynalab MD 205

Kilian Bakker | 28 juni 2007 | Naim Audio

Analoge radio-ontvangers en in het bijzonder High End FM tuners zijn de laatste jaren steeds lager op de wenslijst van de gemiddelde muziekliefhebber komen te staan. Internetradio en DAB (Digital Audio Broadcast) zijn daar vaak voor in de plaats gekomen. De oorzaak ligt niet bij de weergavekwaliteit van de betere FM tuners maar bij de vaak pijnlijk slechte kwaliteit van het door de kabel verzonden signaal waarmee de tuners het meestal moeten doen.

Internetradio vindt men vaak prettig omdat er toch al (te) veel tijd achter de computer wordt doorgebracht en DAB tuners bieden in sommige gevallen meer bedieningsgemak of krijgen een groter pallet aan storingsvrije zenders aangeboden (wat dat betreft is men in het Verenigd Koninkrijk al veel verder). Hoogwaardige FM tuners hebben echter nog steeds bestaansrecht en kunnen in combinatie met een degelijke FM-antenne een uitstekende weergavekwaliteit bieden (wanneer het geboden signaal van goede kwaliteit is).

Naim NAT 05 FM tuner en Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth / ST 2 antenne

Met name in de Verenigde Staten hebben door de ether verzonden radioprogramma`s nog steeds een hoge muzikale waarde, vandaar dat een groot gedeelte van de audiofielen aldaar een FM-tuner in zijn of haar systeem heeft opgenomen. In ons land is de `ether-situatie` helaas anders maar toch valt er ook hier via FM ontvangst nog te genieten van mooie muziek, vooral in de late uurtjes. Daarom werd besloten om voor deze recensie een FM-tuner van Naim te combineren met niet alleen een antenne maar ook een antenneversterker van het specialistische merk Magnum Dynalab.


Naim NAT 05

De NAT 05 is de opvolger van de NAT 03 en daarmee de vierde tuner van Naim (Naim heeft het getal 4 niet gebruikt omdat dat in sommige landen zou stuiten op bijgeloof). De originele Naim tuners waren de NAT 01 en NAT 02 en die twee modellen hebben nog steeds een zeer goede reputatie bij FM liefhebbers. De NAT 05 treedt in de voetsporen van illustere voorgangers maar doet dat met een -relatief gezien- vriendelijker prijskaartje (vooral de NAT 01 was in zijn tijd tamelijk kostbaar). Toch is dit zeker geen instapmodel voor iemand die zo maar even een tunertje aan zijn of haar systeem wil toevoegen. Naim maakt al sinds begin jaren `80 hoogwaardige FM tuners en net als bij alle Naim apparatuur is hun tuner van begin tot eind volgens Naim’s eigen filosofie ontworpen en gebouwd en dat brengt nu eenmaal kosten met zich mee.

Naim NAT 05 FM tuner en Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth / ST 2 antenne

De NAT 05 wordt geleverd in een degelijke doos waarin naast de tuner zelf een afstandbediening, twee handleidingen, een lichtnetkabel, een Naim Din-interconnect en een 75 Ohm antenneplug zijn verpakt. Heel verzorgd dus. Naast de mooi uitgevoerde Engelse handleiding levert Naim ook een keurige viertalige (waaronder Nederlands) versie waarbij men in de Engelse versie zelfs aanwijzingen voor de oudere Naim tuners heeft toegevoegd. Het in zwarte structuurlak afgewerkte chassis oogt zowel degelijk als tijdloos, wat mede is te danken aan de vier ronde toetsen (die groen oplichten wanneer hun functie wordt gekozen) en het kleine groene display. Echt prettig om weer eens een apparaat tegen te komen waar men geen zonnebril nodig heeft om verblinding door felblauw oplichtende LED`s en display`s te voorkomen!

Naim NAT 05 FM tuner en Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth / ST 2 antenne

Aan de achterzijde van de NAT 05 bevindt zich een aan/uit schakelaar, een geaarde IEC lichtnetaansluiting een RC-5 communicatiebus, de 75 Ohms antenneaansluiting en een 5-pins Din chassis voor het uitgangssignaal. In tegenstelling tot de CD 5i CD-speler en Nait 5i versterker heeft de NAT 05 geen extra set Cinchbussen. Naim zegt dat ze ervan uit zijn gegaan dat de meeste NAT 05`s in een Naim systeem zullen terechtkomen. Naim levert overigens Din-kabels met Cinchpluggen aan de andere kant waarmee dergelijke Naim apparaten in elk systeem kunnen worden gebruikt. De NAT 05 is zoals gezegd een pure FM tuner (een typisch Brits concept; Peter Walker bouwde reeds in de jaren `50 aparte FM en AM/MW tuners) en het afstembereik loopt dan ook van 87,5 megaHertz tot 108 megaHertz. In het kleine display zijn nog vier groene LED`s aangebracht die bij Stereo en de functiekeuzes `Freq` (afstemmen), Scan en Preset gaan branden. Onder Preset kunnen er 99 stations worden geprogrammeerd. De meegeleverde systeem-remote heeft vier toetsen voor de tuner: Up/Down, Mode en Mono (de Mono toets op het front licht op wanneer deze functie wordt gekozen). Na het kiezen van een afstemfunctie met de Mode toets kan er met Up/Down handmatig worden afgestemd (het afstemmen gaat met stapjes van 50 kiloHertz) of een zender worden gezocht. De uitgangsspanning is 700 miliVolt en de NAT 05 meet 5,84 bij 43,2 bij 30,1 centimeter (HXBXD, het gewicht word niet opgegeven).

MERK

EDITORS' CHOICE