REVIEW

J.S. Bach – Organ Works Vol.8


Ferd Op de Coul | 14 juni 2007

Het Christian Müller-orgel uit 1738 in de St. Bavo te Haarlem behoort tot de topstukken uit het orgelbestand van het werelderfgoed der Lage landen. Geen wonder dat grote organisten uit alle windstreken zich de kans niet laten ontgaan, dit schitterende instrument te bespelen als de gelegenheid zich voordoet.

J.S. Bach – Organ Works Vol.8 - Jacques van OotmerssenGeen wonder ook dat de Haarlemse orgeldagen grote aantallen liefhebbers en kenners uit alle werelddelen trekken, waarbij met name muziek van componisten als Buxtehude en Bach via de kleurrijke barokregistratuur van dit instrument op illustere wijze wordt uitgedragen.

Johann Sebastian Bach, die uit eigen ervaring en veelvuldige contacten met eminente orgelbouwers uit zijn tijd exact de veelzijdige mogelijkheden van diverse orgels heeft beproefd, liet in zijn enorme orgel oeuvre de spelers van zijn werken veel vrijheid wat betreft de registerkeuze. Zijn partituren bevatten weinig aanwijzingen op dit punt.

De kans is dus groot dat in de opnamen van zijn werk door diverse organisten soms verrassende klankkleurperspectieven worden geopenbaard.
Meesterorganist Jacques van Ootmerssen, die het complete oeuvre van Bach op het orgel in Haarlem aan het opnemen is, houdt zich in eerste instantie aan de authentieke voorschriften, hoe zeldzaam ook, van Bach zelf. Dat hij vanuit dit uitgangspunt wat betreft tempokeuze, ornamentiek en registerkeuzes absoluut geen rigide of dogmatische spelprincipes hanteert, blijkt wel overtuigend uit het achtste schijfje dat in deze reeks is verschenen, waarop Van Ootmerssen resp. de Fantasie BWV 542/1, twee koraalvoorspelen op “Allein Gott in der Höhe sei Ehr”, vertolkt, alsmede een Trio op hetzelfde koraal, de Prelude en Fuga in A BWV 536, het Concerto in a kl.t. naar Vivaldi, de Toccata en Fuga in F BWV 540. Prachtig zonder bravoure maar geïnspireerd verklankte meesterwerken, heel mooi ook binnen de akoestische verhoudingen van de Grote Kerk uitgelicht.


Aanvullende informatie:
Jacques van Ootmerssen: J.S. Bach: Organ Works, vol.8.
Christian Müller orgel St.Bavo Haarlem.
Challenge Classics
cd. CC72153.

EDITORS' CHOICE