REVIEWPSB Speakers

PSB Image T55

René van Es | 26 april 2007 | PSB Speakers

“Aan een boom zo volgeladen mist men één of twee pruimpjes niet”. Een regel uit een verhaaltje van ver voor mijn eigen kindertijd. Het kwam in gedachten toen ik hoorde dat er in Nederland weer een luidspreker merk bij komt. In een eigen variatie werd het: “Op een markt zo volgeladen ziet men één of twee luidsprekers niet”. Of je moet met een merk en types komen waarmee je zowel de dealer als de consument overtuigd van kwaliteit, scherpe prijs en het belangrijkste: een goed geluid. Met die insteek begon ik aan de luisterperiode met een set PSB Image T55 tower luidsprekers.

Het laat zich raden dat als PSB spreekt over een Tower luidspreker iedereen ervan uit mag gaan dat we te maken hebben met een vloerstaander. In dit geval een vloerstaander van 203 x 914 x 379 mm. Netjes slank en diep gebouwd zodat u hem makkelijk kunt plaatsen.

Kenmerkend voor dit PSB type is de dubbele woofer van 6,5” die werkt in een 2,5-weg opstelling, naast een aluminium dome tweeter met ferrofluid vloeistof in de motor. De woofers hebben een gemetalliseerde polipropyleen conus in een rubber surround. De scheidingfrequenties van de woofers liggen op respectievelijk 500 Hz en 2500 Hz. De tweeter werkt vanaf 2500 Hz naar boven. Ter ondersteuning van de woofers zijn twee reflexpoorten aan de voorzijde van de kast gemonteerd. De bovenste poort wat langer met een bocht, de onderste poort korter en recht. De twee woofers werken gedeeltelijk parallel, iets dat duidelijk in de kast te zien is. Het ondercompartiment is groter en deels gevuld met glaswol materiaal. Het bovencompartiment zit er vol mee. Tussen de onderste en de bovenste woofer zit een stevige brace (versteviging van uitgefreesd MDF) waartegen een dikke laag hecht geperste schuimrubber zit. Daarmee is de scheiding tussen de twee woofers niet alleen elektrisch maar ook mechanisch gemaakt. Het levert volgens de fabrikant een frequentiebereik tot 32 Hz bij -3 dB, terwijl het -10 dB punt op 30 Hz ligt. Ik denk dat PSB hiermee licht optimistisch acteert. Net als met het opgegeven rendement van 93 dB in een doorsnede luisterruimte. De impedantie ligt tussen 4 Ohm minimaal en 6 Ohm nominaal. De units zijn afgeschermd om plaatsing naast een conventionele televisie mogelijk te maken. De baffle is licht gebogen en gevormd uit een combinatie van MDF en kunststof.

Een afneembaar front is nauwelijks van invloed op de geluidskwaliteit maar maakt de speaker in aanzien in de huiskamer een stuk rustiger. Op de achterzijde van de bijna 20 kilo wegende kast zit een bi-wire aansluiting waar blank draad, spades of banaanstekkers in passen. Wie net als ik de moeite neemt de kast open te maken ziet dat er niet is bezuinigd op de kastbouw maar wel op de units en het filter. De korven van de woofers zijn van kunststof en de magneten niet overmatig zwaar. De tweeter is voorzien van een kleine magneet. Het filter mag best wat fraaier van opzet zijn. Een enkel elektrolytische condensator in de signaalweg van de tweeter verdient niet de schoonheidsprijs. Misschien moet er een SE versie komen van 50 euro meer waarin de filter componenten onderhanden zijn genomen. De spoelen zijn zonder uitzondering met een ferrietkern. Het geheel zit op twee printjes die elk vastzitten aan de luidsprekers terminals zoals op de foto te zien is.

Een Amerikaanse huiskamer is vaak groot met zachte houten wanden. Dat zuigt bas op. Onze stenen flats komen daarmee in de problemen. Het was een simpele handeling om in de onderste reflexpoort een stuk schuimrubber te drukken waardoor de overmatige druk in mijn luisterruimte werd genormaliseerd. Het “teveel aan bas” ging over in een mooi gelijkmatig verloop vanaf het middengebied naar beneden. Tunen met de tweede poort was niet nodig. Het aansturen van de T55 is gedaan met een PrimaLuna ProLogue Two versterker met JJ Electronic KT-88 buizen en een paar NOS buisjes als driver. Alle buizen een persoonlijke voorkeur van de auteur. Bron was een Marantz CD63SE CD speler als loopwerk met een fraaie Musical Fidelity X-DAC V3 als converter. Interlinks en kabels van The Chord Company, de stroomvoorziening via Supra kabel en een Supra verdeelblok.

Een set die behoorlijk in balans is qua prijs, hoogstens wat goedkoper kan met een simpeler versterker en geïntegreerde cd-speler als het budget een rol speelt. Voeg een tuner toe en u heeft een rijke keuze aan gratis muziek. De luidsprekers werden 40 cm van de kant gezet en 80 cm van de achterwand, gemeten tussen wand en kast. Licht indraaien gaf de beste balans tussen hoogweergave, directheid en ruimtelijkheid. Sprekend over plaatsen verdient de PSB T55 een compliment. Niet alleen zijn in de verpakking spikes te vinden maar ook rubber doppen op schroefdraad. Met de rubber doppen kunt u dus de speaker netjes waterpas zetten op de ondergrond zonder parket of een andere krasbare ondergrond te beschadigen. De meeste fabrikanten komen niet verder dan of een spike, of niets, of een rubber dopje meeleveren dat altijd een compromis vormt en losraakt. De prijs voor de PSB Image T55 is 950 euro per paar. Leverbare kleuren zijn maple (licht) en black ash (zwart).

MERK

EDITORS' CHOICE