REVIEW

Annihilator – Metal

Michel Wanner | 26 april 2007

Jeff Waters, het hedendaagse boegbeeld van de metalscene, is een ijverig baasje. De ene cd zit nog niet goed in je hoofd of de volgende ligt alweer in de schappen. Is dat erg? Neuh, zolang kwaliteit prevaleert boven kwantiteit is ondergetekende tevreden. En kwaliteit is er genoeg te vinden op het kakelverse Metal, een titel die geen nadere uitleg nodig heeft.

ANNIHILATOR – MetalWant de heer Waters heeft dit keer gebruik gemaakt van de diensten van diverse muzikanten uit de metaalindustrie. En niet de eerste beste IJzeren Hein. Zo leveren onder andere Alexi Laiho (Children Of Bodom), Danko Jones en Corey Beaulieu (Trivium) een prima bijdrage. Door deze gedifferentieerde inbreng is er een schijf van grote diversiteit ontstaan. Dat het niet allemaal platinum of goud is mag de pret niet corroderen, maar ik durf met een stalen gezicht te beweren dat we hier niet met lood om oud ijzer van doen hebben.

Het aardige is, is dat Metal nog iets veelzijdiger klinkt dan de gemiddelde Annihilator-cd, met een paar uitschieters naar boven en beneden.

Dat er bovengemiddeld goed gemusiceerd wordt hoeft hier eigenlijk niet eens vermeld te worden, maar het blijft toch altijd weer een genot om naar het heerlijke gitaarspel van Waters te luisteren. De ene keer gevoelig en melodieus, de andere keer heftig hakkend, maar altijd retestrak en goed definieerbaar. Ook de productie staat als een huis, maar dat is al zo vanaf het debuut Alice In Hell.

Clown Parade is een typische Annihilator-opener en gewoon een goede song met een Iron Maiden-achtig meezingstuk. Het opvolgende Couple Suicide klinkt meer als eh…Danko Jones en hé, wie levert de bijdrage? Precies, Danko Jones. Vervolgens is het de beurt aan een ode aan allemaal goede metalbands uit de jaren ’80 en ’90. Op smaakvolle wijze worden headbangers aller landen vereerd door niemand minder dan Lips, frontman van de Canadese iconen Anvil. U begrijpt het al, variatie genoeg in deze ijzerwinkel. Eigenlijk is Smothered het enige roestplekje op deze cd. Niet dat het een slecht nummer is, ik denk dat de rest gewoon goed is. Gelukkig wordt dat nummer gecompenseerd door goudklompjes als Haunted (met J. Stromblad van In Flames) en het afsluitende Chasing The High (featuring Willie Adler van Lamb Of God) dat me erg doet denken aan de Japanse thrashers Ritual Carnage.

Als Jeff Waters deze kwaliteit kan continueren, mag hij van mij ieder jaar tot aan zijn pensioen met een cd op de proppen komen. Zolang metaalmoeheid maar geen grip op hem krijgt.


Aanvullende informatie:
CD 10 tracks, 55:03 minuten
Label: Steamhammer/SPV
Distributie: CNR
Website: www.annihilatormetal.com www.myspace.com/slaviorband


EDITORS' CHOICE