REVIEW

The Doors – The Very Best Of

Jan Luijsterburg | 05 april 2007

The Doors bestaan 40 jaar en dat wordt gevierd met een ongekend offensief van geluidsdragers en publiciteit. Hoewel de band nog altijd bestaat, met een kersverse zanger, gaat het hier met name om de periode waarin Jim Morrison nog leefde.

Tussen 1967 en 1971 werden zes legendarische albums gemaakt die de tand des tijds meer dan doorstaan hebben. Een nieuwe mastering laat nog beter dan voorheen horen wat er in de studio geklonken heeft.

Liefhebber van The Doors kun je zijn in uiteenlopende gradaties. Voor ieder daarvan lijkt een product ontworpen te zijn, een dosis Doors op maat. Instapmodelletje is The Very Best Of The Doors in de 1CD versie, dat ik ter recensering ontving. Twintig van de bekendste nummers, waaronder natuurlijk alle singles, op een propvolle CD met louter hoogtepunten. Voor iedereen die van de hits houdt, de Top 2000 luisteraar zal ik maar zeggen. Als de liefhebberij een beetje dieper gaat is er voor slechts enkele eurotjes extra een 2CD versie, die in ieder geval als voordeel heeft dat de hypnotiserende lange stukken van de eerste twee Doors platen er compleet op staan. Op de 1CD versie ontbreekt namelijk When the Music’s Over, en is The End in de gecoupeerde versie uit de Apocalypse Now soundtrack opgenomen.

Wie ook de minder bekende nummers wil horen kan zich verwennen met de zes individuele albums, allen aangevuld met afgevallen nummers en alternatieve versies. Van alle albums, inclusief de Best Of verzamelingen, zijn naast de CD’s ook downloadversies te koop, die nog meer bonusmateriaal bevatten.

Maar daar blijft het niet bij. Er is een exclusieve box getiteld Perception (de bandnaam is afgeleid van de titel van het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley). Daarin is ieder album aangevuld met een DVD met 5.1 mixen en beeldmateriaal. En dan komt er ook nog eens een doos met de albums op dik vinyl. Wie de bandleden vooral om hun uiterlijk bewondert kan foto’s kopen, voor wie zich liever in het verhaal achter de band verdiept is er een boek en wie naar hele albums luisteren te tijdrovend vindt kan ringtones aanschaffen. Kortom: de oudjes zijn 40 jaar na dato commercieel nog aardig interessant.

Relevant zijn deze heruitgaven vooral door de verbeterde geluidskwaliteit. De nieuwe mixen werden gemaakt door de nog levende leden van de band met technicus van weleer, Bruce Botnick. Oude opnamen oppoetsen is niet hetzelfde als gladstrijken: nieuwe details komen aan het licht. We belanden dichter bij het bronmateriaal, de oorspronkelijke tapes. Zo werd de rigoureuze scheiding van instrumenten over de stereokanalen die op de eerste albums toegepast werd gewoon gehandhaafd. Riders on the Storm klonk bijvoorbeeld altijd als een diffuse wolk, maar die maakt nu ruimte voor een nieuw, volkomen transparant geluid. Fascinerend. Dit blijft altijd mooi.


Aanvullende informatie:
20 tracks, 78:53
Label: Elektra / Rhino
Distrubutie: Warner Music
Website band: www.thedoors.com
www.40jaardoors.nl


EDITORS' CHOICE