REVIEW

Sotu the traveller – Day dreams

Timo Schuurbiers | 23 maart 2007

Het nieuwe amsterdamse hip hop label Appletree Records zet (vul zelf in) Nederland, zichzelf en/of Sotu op de (internationale) hip hop kaart?

Sotu the traveller – Day dreamsUit het persbericht "Terwijl Nederlandse hiphop het erg goed doet binnen de grenzen, zien wij de underground in de hele wereld als een potentiele markt." Appletree wil ook samenwerkingen tussen artiesten uit verschillende landen gaan stimuleren en "gelooft in de kracht van echte en underground muziek”.
Ambitie hebben ze in ieder geval dus genoeg.

Soul, jazz in een Hip Hop jasje. Invloeden zijn onder andere Chet Baker, Mos Def, Bill Withers, Bob Dylan en The Roots. Hulp krijgt Sotu (turkse achtergrond) onder andere van Gregg Green, Tasha en Hicoup.
Dat belooft veel goeds.

Je hebt niet direct door dat het om een Nederlandse productie gaat. De pas 21e jarige Sotu heeft een aangename stem met internationale allure. Heeft het etiket ‘veelbelovende producer’ (on)gewild op zich geplakt gekregen. Dat soort etiketten kunnen tegen je werken. Vooral in Nederland. Als we even in hokjes denken, dan komt de sound Pete Philly & Perquisite en Postman een beetje in de buurt van Sotu. Zij hebben (terecht) al veel succes gehad.

Of Sotu hun gaat overtreffen is de vraag. Het is wel een beetje veel van hetzelfde wat er op deze EP ten gehore wordt gebracht. Zijn album zal wat meer variatie moeten brengen om écht indruk te gaan maken. Of zijn we als Nederlanders, zoals wel vaker, té kritisch over muziek van eigen bodem? Sotu heeft gelukkig nog vele jaren voor zich, om zijn talenten verder uit te diepen. Want talent heeft hij. Uitschieter op deze is Let ‘em Know (ft. Hicoup).


Aanvullende informatie:
6 tracks: ongeveer 25 minuten
Label: Appletree Records
Distributie: PIAS
Links: http://www.appletreerecords.net, www.sotuthetraveller.net en www.myspace.com/sotuthetraveller


EDITORS' CHOICE