REVIEW

Franck / Chausson - Symphonies

Jan Luijsterburg | 08 februari 2007

César Franck en Ernest Chausson zijn componisten die veel met elkaar gemeen hebben. Beiden pasten slecht in de tijdsgeest in Frankrijk eind 19e eeuw, omdat ze teveel Duitse invloeden in hun symfonische muziek zouden laten doorklinken. Allebei componeerden ze slechts één symfonie, en beiden kwamen ze om het leven door een verkeersongeluk. Chausson met de fiets, Franck werd anno 1890 al aangereden door een auto.

Franck / Chausson - SymphoniesDe symfonie van de in Leuven geboren Franck werd pas na zijn dood populair. Het grootste deel van zijn leven was hij organist, pas in de laatste jaren kwamen zijn belangrijkste composities tot stand, waarvan de symfonie in D een van de bekendste is.
Het is een prachtig lyrisch werk, met rijke melodieen die allemaal samenkomen in het slotdeel. Een veel gespeeld knalstuk, geliefd bij orkest en publiek, omdat het de klankkleuren van het moderne symfonieorkest optimaal tot hun recht laat komen.

Chausson, een leerling van Franck, is een stuk minder bekend geworden. Met name in het langzame deel is goed te horen hoe hij beïnvloed is door Richard Wagner.

Daar werd je in Parijs niet geliefd door. Pogingen die invloeden uit te bannen slaagden duidelijk niet. Nu klinkt de symfonie als een aangenaam laatromantisch mengel van Duitse en Franse stijlkenmerken.

Het Orchestre de la Suisse Romande debuteert met deze SACD bij PentaTone, onder leiding van haar nieuwe dirigent Marek Janowski. De naam van het orkest blijft natuurlijk verbonden met die van haar oprichter, Ernest Ansermet, die van 1918 tot 1967 op de bok stond en vele legendarische platen opnam met dit Zwitserse radio-orkest.

Franck / Chausson - Symphonies

Deze nieuwe opname is glansrijk en mooi ruimtelijk, zoals we gewend zijn van PentaTone. De uitvoeringen zijn lieflijk en breed, waarbij met name in de Franck symfonie de felle accenten gemist worden van de LP die voor mij als referentie dient: die van het Concertgebouw onder Edo de Waard. Janowski is een stuk wolliger. Bij Chausson werd ik niet gehinderd door herinneringen aan andere uitvoeringen, maar tot nu toe heb ik zijn symfonie nog niet ervaren als een werk dat me direct weet te raken. Wel is het muziek die heel aangenaam wegluistert, niks mis mee.


Aanvullende informatie:
César Franck: Symphony in D minor;
Ernest Chausson: Symphony In B-flat Op. 20
Orchestre de la Suisse Romande o.l.v. Marek Janowski
Speelduur: 68:25
Label: PentaTone Classics SACD PTC 5186 078 
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE